Hranite se u skladu sa godinama

hrana, hrana, stres, namirnice, hrana, intolerancija, Simptomi intolerancije, niz zdravstvenih tegoba, alergija na hranu, nepodnošenja hrane, tjeskoba, depresija, umor, pretilost, zdravlje, hrana za jelo, godine

Pravilna ishrana predstavlja osnovu zdravog načina života, pri čemu treba uzeti u obzir i godine, tvrde naučnici sa Sveučilišta Kalifornija. Naše tijelo se vremenom mijenja pa su potrebe organizma drugačije. Dakle, ono što jedete sa 30 godina, ne bi trebalo da konzumirate i u pedesetim, upozoravaju američki stručnjaci. 

OD 20. DO 30. GODINE
Jedite dosta mliječnih proizvoda, jer vam kosti još uvijek rastu, a alkohol bi trebali potpuno izbjegavati zbog lošeg utjecaja na zdravlje noktiju, kose i kože. Stroge dijete u ovom periodu nikako nisu poželjne.

OD 30. DO 40. GODINE

Počinjete da osjećate nedostatak energije i umor, zbog čega bi primjerice kave trebali da zamijenite suhim voćem, naročito kajsijama i jabukama, kao i integralnim žitaricama. Izbjegavajte šećer i nezdrave masti, kako biste zadržali tjelesnu težinu u normalnim granicama.

OD 40. DO 50. GODINE

Pojavljuju se prvi znaci anemije, zbog čega stručnjaci preporučuju kvalitetno crveno meso, voće i zeleno lisnato povrće. Slatkiše zaobilazite u širokom luku jer se u ovim godinama kalorije teže troše, pa lako možete da nabacite višak kilograma.

OD 50. DO 60. GODINE

U ovom periodu imunitet pada, zato bi trebali unositi više probiotika i piti dosta vode kako ne biste dehidrirali. Jedite što više povrća i ribe, dok bi suhomesnate proizvode trebalo da izbacite iz svog jelovnika.

POSLIJE 70. GODINE

Ishrana treba da bude koncentrirana na voće, povrće, piletinu, ribu, a ne zaboravite i da unosite dosta tečnosti, naročito vode.

Izvor: menshealth.rs