Hrana za hladne dane: Ovih 11 namirnica će vas dodatno zaštiti od prehlade i gripe

đumbir, sjamenke tikve, pšenične klice, papaja, kivi, cikla, voće, zima, zdravlje, kivi, razlozi, kivi, kivi, blagodati, hrana, jelo, glad, kasni obrok
Kivi
Kivi sadrži između 90 i 110 miligrama vitamina C, što je više od prosječne naranče. Kivi je odličan izvor kalija, minerala koji je vrlo važan za snažne mišiće i živce, a osim toga prepun je vitamina E koji jača imunitet. U kiviju se nalaze i flavonoida i karotenoida - antioksidansi koji održavaju zdravlje dišnog sustava i srca. Za doručak ogulite kivi te ga pomiješajte sa ostalim voćem u ukusnu voćnu salatu ili ga, pak, jednostavno pomiješajte s običnim jogurtom, piše village.com.

Papaja
Papaja je na dobrom glasu zbog svojih glasovitih antiupalnih svojstava, također je vrlo dobar izvor vitamina C. Naime, samo jedna svježa papaja organizmu priskrbljuje 313 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, papaja je veliki izvor beta-karotena, fitonutrijenta koji zadržava vitamin A u tijelu te održava oči, kožu i sluznicu vlažnima. Pojedite nekoliko kriške ovo tropskog voća za doručak ili ga, pak, zajedno s kriškama izmiksajte u ukusni smoothie i ponesite na posao.

Đumbir
Ako imate osjećaj da bi vas prehlada mogla uhvatiti, organizam ojačajte đumbirom koji uspješno ublažava simptome prehlade i čisti disajne puteve. Između ostalog, đumbir poboljšava i zdravlje probave i opušta crijevni trakt. Ako osjećate simptome prehlade ili želučane tegobe, ubacite u vruću vodu nekoliko kriški svježeg đumbira i uživajte u umirujućem i zdravom napitku.

Sjemenke tikve
Sjemenke tikve prepune su vitamina, aminokiselina i minerala, uključujući i cink. Cink blagotvorno djeluje na imunološki sustav u obliku antioksidansa i smanjuje oštećenje membrane od slobodnih radikala. Sjemenke možete jesti same, ali su i jako ukusne pomiješane s jogurtom ili, pak, u mješavini sa zobenim pahuljicama ili žitaricama.

Pšenične klice
Prepuna esencijalnih vitamina i masti, hranjiva pšenica može pomoći u jačanju imuniteta. Osim toga, puna je vitamina E, antioksidansa koji pomaže pri upalnim procesima. Ubacite pšenične klice u jogurt, zobene pahuljice ili pak žitarice.

Cikla
Čaši narančinog soka koji pijete ujutro dodajte malo kuhane repe, no prije nego što ga popijete, svakako se sjetite da ga procijedite. Cikla je prepuna antioksidansa i magnezija, minerala koji pomaže pri mišićnoj i živčanoj funkciji, a posebno je bogata folatima. Vitamin B pomaže pri spriječavanju cijelog niza urođenih mana, pa je cikla vrlo važna za zdravlje trudnica.