Hrana koju svakodnevno jedete, a može vas itekako otrovati

UNESCO, mediteranska prehrana, Hrvatsko ministarstvo kulture, Registar kulturnih dobara RH, blagdani, debljanje, blagdan, siječanj, mjesec, hrana, mit, stručnjaci, hrana za jelo, trovanje, hrana, zdravlje, štetnost, hrana, gušterača, popis, kolesterol, zdravlje, kolesterol, zdravlje
Lisnato povrće

Zelena salata, špinat, kupus, kelj, rukola i blitva mogu biti zagađeni stajskim gnojem ili vodom kojom je povrće ispirano prije nego ste ga kupili. Stoga povrće obavezno operite i pripazite kako ga pripremate. Naime, nepravilno rukovanje kuhinjskim pomagalima možete zagaditi ostale namirnice. Primjerice, nož i dasku na kojoj ste rezali meso dobro operite ili uopće ne koristite kod pripreme ostalih namirnica kako biste izbjegli prenošenje bakterija.

Jaja

Kod njih najčešće prijeti opasnost od salmonele. Bakterije se kriju u jajetu, a ispravna priprema će ubiti klice. Izbjegavajte jesti sve proizvode koji sadrže sirova jaja, uključujući i tijesta za kolače. Obavezno ih držite u hladnjaku.

Meso

Najčešće prijeti zaraza bakterijom E.coli. Na prvom mjestu je piletina, a potom mljevena junetina. Stručnjaci preporučuju meso dobro skuhati ili ispeći prije konzumiranja kao i temeljito očistiti površine i pomagala koje ste koristili tijekom pripreme obroka.

Tuna

Ova vrsta ribe može biti onečišćena scombrotoxinom, što uzrokuje crvenilo, glavobolje i grčeve. Ako je pohranjena na previsokoj temperaturi nakon što je uhvaćena, svježa riba može otpustiti otrov koji se ne može uništiti kuhanjem ili prženjem. Riba, kao i ostali plodovi mora, moraju biti na hladnom prije nego što ih počnete pripremati.

Kamenice

One su odličan filter za vodu, ali mogu za organizam biti jako opasne ukoliko im je stanište bila zagađena voda. Ako je ova delicija kontaminirana može uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev.

Krumpir

Svježi i ispravno spravljeni krumpir teško da će vas nečime zaraziti. Međutim treba pripaziti ukoliko kupujete već spravljeni krumpir ili ga naručujete u restoranu. Tada može biti zaražen bakterijama, primjerice od mesa ili nezadovoljavajućih higijenskih uvjeta.

Sir

Može biti kontaminiran bakterijama poput salmonele ili listerie, što može uzrokovati pobačaj kod trudnica. Stoga liječnici upozoravaju trudnice da izbjegavaju mekane sireve kao što su feta, brie, camembert i slično.

Sladoled

Prijeti opasnost od zaraze salmonelom i stafilokokom zbog svježih jaja koja se koriste tijekom izrade.

Mlijeko

Nepasterizirano mlijeko može sadržavati iste bakterije kao goveđe meso. Stručnjaci preporučuju osobito trudnicama i osobama slabijeg imuniteta da ne koriste 'sirovo' mlijeko niti proizvode izrađene od njega kako bi se izbjegla salmonela i zaraza bakterijom E.coli.


S.P./health.com