Hrana koja nam pomaže u snižavanju krvnog tlaka

breskva, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, perzijska šljiva, džem, željezo, bjelančevine, voćne kiseline, karotinoidi, krvni tlak, regulira visok krvni tlak, povišeni krvni tlak, namirnice, breskva, nektarina, voće
...poput kalcija, magnezija i kalija prirodnim putem možete poboljšati svoje zdravlje i smanjiti rizik od zloglasnog srčanog udara.

Pravilnijom prehranom sigurno možete utjecati na krvni tlak, a neka vam se na meniju svakodnevno nađu pojedine od ovih namirnica jer sadrže tri najvažnija minerala koja pozitivno utječu na zdravlje. Koju god odaberete od ovih namirnica, sigurno vam neće naštetiti, već suprotno - imat ćete više energije i bolje ćete se osjećati.

Bijeli grah

Šalica bijelog graha osigurat će vam 13 posto kalcija, 30 posto magnezija te 24 posto kalija od ukupne količine koju organizam svakodnevno treba. Dodajte ga juhama i raznim jelima na žlicu ili ga pripremite na salatu.

Svinjska pisanica

Ljubitelji mesa doći će na svoje jer u 90 grama svinjetine nalazi se šest posto magnezija i 15 posto kalija od dnevne potrebe tijela. Kad pazite na zdrav način prehrane, znate da je meso najbolje ispeći na što manje masti, a okuse možete nadoknaditi začinima, također odličnim saveznicima zdravlja.

Jogurt

Šalica nemasnog jogurta daje 49 posto kalcija, 12 posto magnezija te posto od kalija koji trebate svaki dan, piše časopis Prevention. Hladan i kremast, jogurt je zvijezda doručka, ali je odličan i u umacima ili preljevima za salatu, pa imate zaista puno načina da ga iskoristite.

Kivi

Kivi pruža dva posto kalcija, sedam posto magnezija i devet posto kalija od dnevne doze potrebne organizmu. Kivi nam je dostupan cijele godine, a posebno je dobar u ovo zimsko doba, kada nam nedostaje ostalog voća i povrća, jer sadrži dosta vitamina C.

Breskve i nektarine

Srednje velika breskva ili nektarina ima jedan posto kalcija, tri posto magnezija i osam posto kalija od ukupnih svakodnevnih potreba tijela. Naravno, najbolje ih je jesti svježe ili s drugim voćem, ali možete napraviti i kompot ili ih iskoristiti u kolačima.

Banane

Banana također ima jedan posto kalcija, osam posto magnezija i 12 posto kalija. Poput ostalog voća, možete je iskoristiti na sve klasične načine, ali i zamrznuti narezanu na kolutiće pa napraviti ukusan smoothie.

Kelj

Ovo je odlična namirnica kojom ćete si pomoći u snižavanju krvnog tlaka jer šalica kelja ima devet posto kalcija, šest posto magnezija i devet posto kalija. Kelj se s razlogom naziva superhranom, a najčešće ga pripremamo kao varivo. No može biti ukusan i kao salata pa ga dodajte ostalom povrću i napravite mali kulinarski zaokret.

Brokula

Šalica brokule ima šest posto kalcija, osam posto magnezija i čak 14 posto kalija. I brokula se smatra supernamirnicom jer je poznata u borbi protiv raka zbog fitonutrijenata glukozinolata. Brokulu možete kuhati, kombinirati s ostalim jelima, pripremiti je na salatu ili jesti sirovu.

Kvinoja

Jako zdrava žitarica, kvinoja će vam u samo pola šalice osigurati 1,5 posto kalcija, 15 posto magnezija i 4,5 posto kalija. Koliko je zdrava, pokazuje i odluka Ujedinjenih naroda kojom je 2013. proglašena međunarodnom godinom kvinoje. Prepuna je proteina i blagotvorna za zdravlje zbog fitonutrijenata, s impresivnom količinom magnezija.

tportal.hr