Hoćemo li se razboljeti izađemo li mokre kose?

kosa, oštećena kosa, prhut, Crni čaj za jačanje vrhova, Sjemenke piskavice, masna kosa, Pripravak od jogurta i limuna, mokra kosa, prehlada, izlazak vani
Tko je potaknuo taj strah koji prenosimo svojoj djeci?

Dio "krivnje" snosi francuski kemičar Louis Pasteur, koji je 1878. izložio kokoš antraksu, a zatim joj noge uronio u hladnu vodu da otkrije hoće li se razboljeti. Kokoš je uginula. Ponovio je eksperiment, ali je kokoš ovaj put umotao u toplu deku i ona je preživjela.

Ali, ako vam je hladno i imate mokru kosu, to neće prouzrokovati prehladu, piše HowStuffWork.

Prehladit se nećemo ni izađemo li bez jakne ili kaputa. Odlazak u krevet s mokrom kosom također neće prouzrokovati prehladu, čak ni ako vam je u prostoriji uključen rashladni uređaj.

Virusi su uzročnici prehlade, ima ih više od 200, ali najčešći "krivac" je rinovirus.

Sam izlazak s mokrom kosom po hladnom vremenu neće prouzrokovati prehladu, ali hladno će vrijeme više pogodovati da "dohvatite" virus koji može lako prouzročiti prehladu i to samo zbog vlage, a ne zbog niske temperature, navodi se.

Naučnici su dokazali da je zimski zrak manje vlažan od ljetnog pa se isušuje sluznica nosa što omogućava lakši prolazak virusa.

Razlog zašto će djeca češće biti prehlađena zimi leži u tome što su u vrtićima i školama gdje se mogu lakše zaraziti ako je neko dijete već zaraženo, navodi se.