Hepatitis C uskoro izlječiv novim lijekom

Hepatitis C j, infektivna bolest, lijek, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima
Hepatitis C je infektivna bolest koja se prenosi prvenstveno transfuzijom krvi, intravenoznom uporabom droga, nedovoljno steriliziranom medicinskom opremom i seksualnim putem, te pogađa jetru, što može dovesti do ciroze, zatajenja, te raka jetre.

Hepatitis C je također najčešća bolest jetre koja zahtjeva transplantaciju.

Dosadašnje terapije za 170 milijuna oboljelih diljem svijeta često dolaze sa značajnim nuspojavama. Najčešći oblik liječenja je bila terapija pegiliranim interferonom koji se kombinirao sa drugim antivirusnim sredstvima. Zbog mnogobrojnih nuspojava, uključujući simptome nalik gripi (visoka temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima), otežane koncentracije, gubitka kose, poremećaja u broju krvnih stanica i depresije, došlo je do potrebe za traženjem drugih jednostavnijih i podnošljivijih alternativa.

Jedno takvo međunarodno istraživanje uključivalo je 380 pacijenata, u bolnicama i centrima u Španjolskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Kanadi i SAD-u, u suradnji sa biofarmaceutskom tvrtkom AbbVie. Novi način liječenja nije uključivao interferon, a sadržavao je nekoliko sredstava - ABT-450/ ritonavir, ombitasvir, dasabuvir i ribavirin. Nakon 12 tjedana uzimanja zadnje doze, virus hepatitisa C nije registriran u krvi kod 91,8 % pacijenata koji su uzimali te tablete kroz 12 tjedana. Među pacijentima koji su tretirani 24 tjedana, 95,9 % nije imalo virus u sebi 12 tjedana nakon prestanka terapije. Istraživači su pohranili uzorke krvi bolesnika tijekom tri godine nakon terapije, a dosada nisu primijetili ponovnu pojavu virusa.

Očekuje se da će ova kombinacija lijekova doći na tržište krajem 2014 i početkom 2015. godine.

znano.st