Grozne stvari koje doktori često prešute pacijentima, a možda baš i vama

mrtvorođenče, osveta, doktorica, razina kolesterola, koncentracija kolesterola u krvi, kolesterol, kolesterol u krvi, prirodna medicina, statin, lijekovi, najplaćeniji posao, žene, liječnik, skandinavski poslodavci , Švedska, danska, medicinske sestre, lječnici, doktor, doktori, doktorica, liječnici, odlaze u inozemstvo, Traumatska krvarenja, hemofilija, liječnici, privatna praksa, ukidanje, Mostar, BIH, liječnici, HZZO, pripravnička mjesta, javni natječaj, odlazak liječnika, odlaze u inozemstvo, odlazak na rad u inozemstvo, ivona z., Njemačka, pismo, pretrage, medicinske sestre, medicinsko osoblje, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak u zemlje EU-a, doktori

... jest da neki liječnici ne znaju točno što nam je, ili da nam pak ne prenose sve informacije, koje bi mogle biti od velikog značaja za naše zdravlje. Evo nekoliko činjenica koje doktori znaju, ali nam, eto, zaboravljaju napomenuti...

Rak nije uvijek rak

Najveći mogući strah većine pacijenata je da će im biti dijagnosticiran rak. Ne želimo ga ni spominjati, a liječnici se najviše pouzdaju u ranu dijagnozu. Svi tvrde da što se ranije otkrije, ima veće šanse za potpuno izliječenje. No zbog tog silnog entuzijazma, lako može doći do pogrešnih dijagnoza, a liječenje nečega što ne postoji je itekako opasno.

Poznato je da su relativno česti pogrešni nalazi mamografije, koji ukazuju na karcinom dojke tamo gdje ga nema, budući da svaka anomalija u dojci može djelovati kao tumor. Najčešća pogreška u dijagnozi je kod DCIS-a (Ductal carcinoma in situ), koji se, iako ima riječ karcinom u nazivu, vrlo rijetko pretvara u rak, te većina oboljelih preživi, bez obzira kakav tretman dobili.

Neka cjepiva ne fukcioniraju

2012. godine SAD je zadesila epidemija hripavca, najveća od 1955., što je čudno s obzirom da se protiv te bolesti Amerikanci cijepe posljednjih 50 godina. Hripavac pak mogu uzrokovati dvije vrste bakterija, a cjepivo štiti samo od jedne. Tijekom godina, druga vrste bakterije je rasla do te mjere se za 40 puta više (nego što bi se to inače dogodilo) povećao broj upala pluća uzrokovanih tom bakterijom.

Također, cjepiva mogu osnažiti viruse, pa se kod nekih (kod kojih se počeo smanjivati učinak), preporučuje višestruko uzimanje. Iako ne mogu promijeniti ljudski genom (tj. uzrokovati autizam i slične besmislice), mogu stimulirati mutacije virusa protiv kojih se bore. Najbolji pokazatelj je virus gripe koji se mijenja svake godine, ali i slučaj hepatitisa B u Kini koji je počeo mutirati dvostruko brže zahvaljujući cjepivu.

Lijekovi na recept mogu uzrokovati dijabetes

Dijabetes tip 2 nastaje kad tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili ne može učinkovito iskoristiti sav inzulin kojeg proizvodi. Tako se povećava razina glukoze ili šećera u krvotoku, što, tijekom vremena, oštećuje živce i krvne žile.

Pokazalo se da bi taj najrašireniji oblik dijabetesa mogli uzrokovati neki od najčešće propisivanih lijekova, kao što su antidepresivi. Tragično je i da lijekovi koji se najčešće koriste u liječenju ADHD-a (Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje) kod djece mogu utrostručiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Neki lijekovi povećavaju šansu za oboljenje od karcinoma

Neki lijekovi koji se koriste za reguliranje krvnog tlaka mogu skoro pa utrostručiti rizik od pojave agresivnog tipa raka dojke. Riječ je o lijekovima koji sadrže blokatore kalcijskih kanala, a koji sprječavaju umiranje stanica. Ako stanice pak ne mogu završiti svoj normalni životni ciklus, mogu postati kancerogene.

Čak to ne bi ni bio toliki problem da lijekovi nisu 'dijeljeni šakom i kapom'. U jednoj bolnici 150 (od 161) liječnika je prepisalo taj lijek, s tim da je o riziku svoje pacijente obavijestilo njih osam.

Aspirin može uzrokovati unutarnje krvarenje

Liječnici često preporučuju svakodnevno uzimanje male doze aspirina, koji sprječava zgrušnjavanje krvi, što uzrokuje moždani i srčani udar. No ono što vam liječnici ne kažu jest da taj isti aspirin može uzrokovati unutarnje krvarenje, a i ne djeluje na sve, jer neki ljudi imaju trombocite otporne na aspirin, što samo pogoršava sva pozitivna svojstva koja biste mogli dobiti njegovim uzimanjem. No to se ne može testirati, pa liječnici preporučuju svima isto, bez obzira na ishod.

Lijekovi za žgaravicu imaju smrtonosne nuspojave

Iako lijekovi često solidno liječe ono za što su 'specijalizirani', nažalost imaju itkekako ružne nuspojave. I premda bi vas liječnici trebali upozoriti na to, vrlo često to nije slučaj. U SAD-u je najčešće propisivani lijek 2012. godine - Nexium, koji se koristi u liječenju žgaravice, a često ne funkcionira, povezan s propadanjem kostiju, defektima pri rođenju djece i nemogućnost apsorbcije vitamina B12, što može uzrokovati trajna neurološka oštećenja.

listverse.com