Gripa odnijela prvu žrtvu u Federaciji

gripa

Iz UKC-a Tuzla prvo su javnost obavijestili kako je preminula osoba imala ptičju gripu, te kako imaju još jednog pacijenta s istim simptomima, da bi se kasnije ispravili kazavši kako se radi o virusu H1N1, odnosno virusu svinjske gripe koji je mutirao i prerastao u običnu gripu, piše Dnevni list.

Veliki broj oboljelih

Ženska osoba koja je preminula bila je starije dobi i primljena je u bolnicu u jako teškom stanju. Pored ove pacijentice, na Odjelu intenzivne njege nalazi se još jedan pacijent koji je zaražen sezonskom gripom tipa H3N2.
- I drugi pacijent je u jako teškom stanju. I dalje se nalazi na Odjelu intenzivne njege na Klinici za anesteziologiju i reumatologiju, kazala je dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja dodavši kako je ovo prvi smrtni slučaj od gripe u entitetu ove godine.
Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije dr. Blaško Topalović potvrdio nam je kako nema govora o pojavi ptičje gripe u TŽ-u, ali kako se bilježi veći broj oboljelih od raznih bolesti sličnih gripi. Topalović zamjera liječnicima jer ne vode točne evidencije o oboljelima, što epidemiolozima otežavao posao.
U cijeloj državi ogroman je broj oboljelih od gripe i raznih respiratornih infekcija. Liječnici u domovima zdravlja u jednoj smjeni imaju i po pedeset pregleda s istim simptomima koji sliče gripi, no još uvijek se ne razmišlja o proglašavanju epidemije ili mjera predostrožnosti.
Prema zadnjem izvješću Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u šest županija u FBiH zabilježeno je u sezoni 2014./2015. 39.259 slučajeva ARI ili akutnih respiratornih infekcija i 13.043 slučajeva ILI, odnosno bolesti gripe ili sličnih gripi.

Higijena najvažnija

Da bi se gripa koja je uzela maha suzbila ili da bi se barem spriječile veće razmjere obolijevanja, epidemiolozi upozoravaju kako se mora pojačati osobna i kolektivna higijena. Ono što je najvažnije jest pranje ruku sapunom i vodom što češće, posebno nakon kihanja i kašljanja. Prilikom kihanja i kašljanja obvezno pokriti usta i nos maramicom, papirnatom, koju odmah nakon uporabe treba baciti u kantu za smeće. Izbjegavati zagušljive, pregrijane, prenatrpane prostorije, osobe koje kišu i kašlju. Građani trebaju povesti računa i o općoj otpornosti organizma: povećati odmor, smanjiti stres, poboljšati prehranu i tjelesnu aktivnost. Građani koji dobiju temperaturu višu od 38 stupnjeva, imaju grlobolju, malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima, trebaju se javiti liječniku.