Grijat će nas 40 stupnjeva, fizički rad treba izbjegavati dok traju vrućine

plaža Banje

... do 4 ujutro nema teorije da zaspem, ma koliko god sam umoran. Onda narežem sebi lubenicu i čitam nešto dok ne dođu ta famozna 4 sata. Tek tada uspijem odspavati sat - dva i onda slijedi ustajanje i pripreme za posao - govori nam redoviti čitatelj koji posljednjih dana pati zbog tropskih vrućina koje su doslovno preko noći stigle jer je srpanj bio izuzetno nestabilan i primjereniji jeseni, piše Večernji list BiH.

Nesanica zbog vrućina

U domovima zdravlja je zbog malaksalosti, iscrpljenosti, boli u prsima i visokog tlaka završilo više pacijenata, ali situacija nije dramatična. Ali, pitanje je kako će biti u idućim danima jer prognoze do polovine mjeseca za Hercegovinu najavljuju sunčano vrijeme i izuzetno vruće.

Dnevne temperature rast će i do 40 stupnjeva, dok će u Bosni biti tek pokoji stupanj niže. Danas će biti sunčano i vruće. Jutarnje temperature od 16 do 22, na jugu od 21 do 26, a dnevne od 28 do 33, na jugu od 32 do 36 °C. Sutra će također biti sunčano, ali su poslijepodne u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, kao i na istoku i sjeveroistoku Hercegovine, mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Jutarnje temperature od 17 do 23, na jugu od 21 do 25, a dnevne od 29 do 36 °C. U srijedu sunčano i vruće. Jutarnje temperature od 17 do 23, na jugu od 21 do 26, a dnevne od 30 do 36 °C, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Finskoj kuće u opasnosti

Ipak, situacija u BiH još je daleko od Portugala i Španjolske gdje padaju temperaturni rekordi stari desetljećima. Temperature rastu do 48 Celzijevih stupnjeva. Luke Miall, meteorolog iz Met Officea, istaknuo je kako se očekuje da bi rekordna temperatura zraka od 48 stupnjeva izmjerena u Ateni 1977., mogla biti oborena.

- Tlo je već jako zagrijano, nebo je bez ijednog oblačka, a tlak zraka je visok i to zajedno uzrokuje ovako ekstremne vrijednosti. I Španjolska i Portugal izdali su upozorenje građanima, a s visokim temperaturama bore se i u Finskoj čije su kuće izgrađene da izdrže ekstremno niske temperature, no ne i ovako visoke - kazao je.

Izdani su i naputci kako se ponašati u vremenu ekstremnih vrućina i toplinskih valova. Danju zatvorite prozore i spustite rolete. Dok je uključen klima-uređaj, zatvorite sva vrata i prozore. Uključite ventilatore, ali oni neće pomoći ako je temperatura viša od 35 stupnjeva - istaknuto je.

Kada je tuširanje i kupanje u pitanju, preporučuje se korištenje tople vode, a povremeno je tijelo dobro rashladiti mokrom spužvom. Odjeća mora biti od prirodnih materijala, široka i lagana. Treba nositi kapu i naočale, piti vodu. Naporan fizički rad treba izbjegavati dok traju vrućine - stoji među savjetima.

Također, osobito je opasan boravak u parkiranim zatvorenim automobilima u kojima se temperature u samo 20 minuta gotovo udvostruče u odnosu na one vanjske. Lijekove je potrebno držati na temperaturi nižoj od 25 stupnjeva, a oko terapije treba konzultirati liječnika. Ako simptomi kao što su vrtoglavica, malaksalost, bolni grčevi u nogama i rukama potraju dulje od sata, treba potražiti pomoć liječnika.

Na glavnim graničnim prijelazima stvorene su kilometarske gužve prošlog vikenda, stoga je odlučeno da se u nekim pograničnim područjima, za koja inače treba propusnica, otvori prijelaz kako bi ljudi mogli nesmetano ići. Također, razmatra se za budućnost da se pojedini prijelazi koji su u dobrom stanju pretvore u međunarodne sezonske granične prijelaze kako bi se izbjegle gužve.

- Sad je situacija od policajca do policajca. Primjerice, ja sam jednom uspio prijeći s obitelji bez propusnice, drugi put sam pregovarao pola sata, a iza i ispred mene nikoga - kazao nam je sugovornik.