Građani žele da se pokrene postupak zbog prijevare oko humanitarne akcije za Eduarda

Humanitarna akcija, prevara

Nakon medijskih natpisa i otkrivanja kako je cjelokupna akcija lažna, ostaje još na pravosudnim tijelima istražiti cijeli slučaj. Prvotno su mediji, većinom s područja Federacije, objavljivali upitnost cijele akcije, nakon čega se poziv za akciju, slučajno ili ne, pojavio i u RS-u.

"Jecajući na naš telefonski poziv javio se Niko Marković iz Kiseljaka, otac šestogodišnjeg Eduarda, koji se nalazi u umjetno izazvanoj komi dok čeka transplantaciju gušterače", objavile su "Nezavisne novine", kojima se obratio Eduardov otac. Oni su zvali i kijevsku bolnicu za dječje bolesti te su neslužbeno doznali kako se dječak ne nalazi niti je ikad bio kod njih na liječenju. Mnogi ljudi već dva dana na internetskim portalima komentiraju cijeli slučaj o dječaku, zbog kojeg su prolili dosta suza te uplatili mnogo novca. Neslužbeno neke ljude je sam otac zvao pitajući da mu uplate novac, tako da je samo od dvije osobe na račun akcije uplaćeno blizu 20.000 KM. Akcija je trajala više od dvije godine, tako da se sigurno radi o visokim iznosima. Jednom prilikom je na ime Eduarda Markovića uplaćeno 500 KM od Parlamenta Federacije BiH, tako da priča zasigurno neće završiti na ovome. Građani su počeli tražiti svoje uplatnice, zahtijevajući da se pokrene kaznena prijava zbog prijevare. Do tada Facebook stranica "Pomozimo Eduardu/Let's Help Eduardo" i dalje je aktivna. U informacijama nudi potpis "mama i tata" te kontakt broj. Kako piše artinfo.ba, kontaktiravši ovu stranicu, nisu uspjeli dobiti noviju dokumentaciju vezanu za Eduardovu bolest kao ni fotografije.

No, na spomenuti kontakt broj javio se otac, koji je kazao kako s navedenom akcijom nema ništa te da čak ne zna ni što je s djetetom sada. U posljednje tri godine, u kontekstu ove akcije jedino se i spominje otac djeteta, odnosno Niko Marković iz Kiseljaka, a po napisima u "Nezavisnim" otac i dalje apelira da se novac uplati. Međutim, artinfo.ba u posjedu je brojnih dokaza da je akcija lažna i da iza svega stoji upravo Niko Marković. Fotografije, srećom, živog i zdravog Eduarda su objavili premda je majka nakon, pretpostavljamo, medijske hajke Instagram profil zaključala. Ipak je ostao otvoren jedan drugi profil majke gdje se fotografije još uvijek mogu vidjeti. Artinfo je objavio i jednu od dvije fotografije bolesnog Eduarda koje svih ovih godina kruže internetom. Riječ o nekom drugom nesretnom djetetu, jer je izvorna fotografija nastala još 2006., dok je na stranici pomoći Eduardu objavljena 2013. Dječak sada navodno ima šest godina, dakle u vrijeme nastanka ove fotografije nije bio ni rođen. No, otac se nastavlja redovito javljati medijima i udrugama, sve u cilju otvaranja novih računa i uplaćivanja pomoći. Na Facebook profilu oca moguće je pronaći i fotografije novčanih uplata i drskih komentara kako su male i mizerne.

O ovoj je osobi moguće napisati knjigu baziranu isključivo na informacijama slučajnih čitatelja koji nam se neprestano javljaju - no sve ćemo prepustiti sudskim organima, a ako budu imali dovoljno želje i volje, zaista mogu imati pune ruke posla vezano uz ovaj slučaj, piše portal Artinfo.

U međuvremenu, osim prvotno zaključanog majčina Instagram profila, ukinuta je i opcija slanja poruka i objavljivanja na zidu Facebook stranice pomoći Eduardu. Čini se kako je u pitanju obiteljski nesporazum - otac tvrdi da mu sve smješta ljubomorni brat s kojim nije u dobrim odnosima.

U konačnici, sudeći prema datumima objavljenih fotografija, Eduardo danas živi s majkom u Ukrajini (Ellinom Marković, profesionalnom balerinom) normalnim životom, krenuo je u školu i izgleda prilično zdrav. No, najvažnije u cijeloj ovoj nesretnoj priči i jest da je mali Eduardo ipak zdrav.

Vecernji.list