Građani “opsjedaju” domove zdravlja, sve više oboljelih

štrajk, samubojstvo, Banjaluka, crna kronika, svinjska gripa, zdravlje, bolnica, štrajk, zdravstvo, trovanje, Mostar, palačinke, Stolac, aladinići, zaraza, stoka, bruceloza, život, san, koma, bolnica, skandal, Bihać, Vrgorac, Ljubuški, SKB Mostar, tužba, liječenje, nesavjesno liječenje, porod, zdravstvena iskaznica, umirovljenik, bolnica, rutinska operacija, invalid, pogreška, H1N1, gripa, zenica
Iz Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jučer su priopćili da je zdravstveno stanje pacijenta u Jedinici internističke intenzivne njege vrlo teško, da je priključen na mehaničku ventilaciju uz hemodinamsku potporu te da se nad njim provodi konstantan liječnički nadzor.

U TŽ-u se ne rade testovi

Kako su kazali s KCUS-a, radi se o šezdesetogodišnjaku koji je primljen prije tri dana. Na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a trenutačno je hospitalizirano 29 pacijenata. Od tog broja 18 pacijenata je s potvrđenim H1N1, četiri pacijenta s gripom A, a sedam pacijenata je u radu. Na Klinici za infektivne bolesti dosad je pregledano 556 pacijenta sa simptomima gripe. U Kliničku mikrobiologiju KCUS-a 20. siječnja pristigla su 22 uzorka za testiranje na gripu H1N1, a nakon testiranja je utvrđeno da je deset uzoraka pozitivno, a svi su iz Sarajeva.
Liječnici u Federaciji i u RS-u upozoravaju građane da zbog blagih simptoma ne dolaze u domove zdravlja jer je to jedan od načina da pokupe virus. Preporuča se kućno liječenje ako se radi o blažem gripoznom stanju jer dnevno, kako kažu iz Kliničkih centara, na preglede dolaze stotine građana sa simptomima gripe.
Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli su rekli da je hospitalizirano 26 pacijenata koji imaju simptome gripe, a koliko pacijenata je zaraženo virusom H1N1 nije poznato, budući da iz ovog kliničkog centra nisu upućivali molekularne testove u Sarajevo jer nije bilo težih slučajeva. Dvoje djece hospitalizirano je u Dječjoj klinici, jedna osoba u Klinici za anesteziologiju i reanimaciju dok se ostali oboljeli nalaze u Klinici za infektivne bolesti.
Na brze testove u ovoj županiji bilo je pozitivno 11 osoba. U UKC-u Tuzla odlučili su ne raditi molekularne testove za sve pacijente jer je njihovo stanje stabilno, pod cjelodnevnim su nadzorom i pruža im se adekvatna medicinska pomoć. Iz UKC-a Tuzla nisu mogli reći koliko ljudi na području TŽ-a je oboljelo od pandemijske gripe. Molekularni nalaz koji bi to mogao potvrditi radit će se ukoliko bude iznimno teških slučajeva što, kada su u pitanju trenutačno hospitalizirani pacijenti, nije slučaj.

U RS-u teška situacija

Po informacijama pristiglim u Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske jučer i prekjučer prijavljeno je 20 novih oboljelih osoba pozitivnih na gripu H1N1.
U Kliničkom centru Banja Luka hospitalizirano je 26 novih pacijenata od kojih je 15 oboljelih bilo pozitivno na brzi test, a 11 negativno. Također u Bolnici u Prijedoru hospitalizirana su dva nova pacijenta, a u Bolnici Kasindo 4 nova pacijenta od kojih je troje bilo pozitivno na brzi test i jedno negativno.
Trenutačno se u jedinici intenzivne medicine nalaze 2 pacijenta. Iz Instituta za zaštitu zdravlja RS-a kazali su da je u ovom entitetu trenutačno hospitalizirano ukupno 77 osoba, a u RS-u su do jučer službeno potvrđena ukupno 84 slučaja oboljelih od gripe H1N1. U Bolnici Kasindo u Istočnom Sarajevu kod dvoje djece je brzim testom ustanovljena prisutnost virusa H1N1, kao i kod jedne mlađe ženske osobe, kazala je glasnogovornica Odjela za infektivne bolesti ove bolnice Žanka Eranović.
Prema njezinim riječima, zdravstveno stanje oboljele djece uzrasta od četiri i sedam godina je stabilno. U BiH je dosad preminulo pet pacijenata oboljelih od virusa H1N1, jedno u RS-u i četvoro u Federaciji.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo/dnevni list