Gotovo trećina odrasle populacije u razvijenom svijetu osjeća bolove u leđima

leđa, Bol u leđima, kila, Hernija, simptomi, liječenje, leđa, bolovi, uzrok, Koštana masa , osteoporoza, prijelom kralježaka, bolest,  sklonost prijelomima, vitamin d, sriječava osteoporozu, osteoporoza, kućni lijekovi, lijekovi, kalcij, bolovi u leđima, Bolovi u vratu i ramenima, Bol u leđima, leđa

Svakog mjeseca, gotovo trećina odrasle populacije u razvijenom svijetu osjeća bolove u leđima. Nakon kašlja i prehlade, bolovi u donjem dijelu leđa su najčešći razlog posjeta liječniku. Iako ćete osjećati užasnu bol, dobra vijest je da se u većini slučajeva problem riješi sam od sebe unutar tjedan dana, iako će do 40 posto ljudi osjećati bolove tri mjeseca. Unatoč tome što postoje brojni tretmani za liječenje ovog problema, uključujući akupunkturu, masaže, fizioterapiju, lijekove, injekcije i operaciju, ništa neće toliko pomoći kao aktivan fizički život. Stručnjaci tvrde da bi se upravo u trenutku kad vas najviše boli i kad imate osjećaj da se ne možete pomaknuti - trebali pokrenuti. Zašto boli? Teško je znati. Stručnjaci opisuju bolove i grčeve koje mnogi od nas osjećaju kao "nespecifičnu" bol u donjem dijelu leđa. Dijagnoza podrazumijeva da je prvotno isključen neki opasniji uzrok (pritisak na leđnu moždinu, fraktura, infekcija, rak, artritis ili bol drugih organa). Problem se može kriti u diskovima, zglobovima, ligamentima ili mišićima donjeg dijela leđa. "Najčešći je uzrok rana degeneracija uzrokovana pretjeranom silom, lošim držanjem, nedostatkom odmora ili nužnih hranjivih tvari koje mogu dovesti do mehaničkih problema s kralježnicom", upozorava kiropraktičar Shanthini Fonseka. Također, pod većim ste rizikom ako imate višak kilograma, pušite, trudni ste, bolujete od depresije ili ste na steroidima. Kad bolovi u leđima nisu povezani s leđima? Mnogi abdominalni problemi mogu uzrokovati bolove u leđima, uključujući bubrežni kamenac i infekcije, upalu gušterače i aneurizmu aorte (proširenje aorte), no u ovim slučajevima vjerojatno ćete imati i druge simptome koji će ukazivati na pravi uzrok. Ženu bole leđa na poslu | Author: Thinkstock Thinkstock Kako mogu znati je li bol koju osjećam opasna? U rijetkim slučajevima, bolovi u donjem dijelu leđa mogu se pojaviti zbog opasnog pritiska na leđnu moždinu, raka kralježnice ili infekcije. Neki od simtoma koji će vam ukazati na to da je riječ o opasnijoj stvari su: značajna trauma, dugotrajna upotreba sterioda i povijest raka. Ako vas leđa toliko bole da ne možete ustati, nekotrolirano mokrite ili vas muči nelagodan osjećaj u anusu i spolovilu, morate pozvati hitnu pomoć. No bitno je i da vjerujete svojem instinktu i ne prestrašite se bespotrebno.

Trebam li ići na rendgen?

Ne. Stručnjaci su suglasni da nije potrebno nikakvo snimanje u slučaju bolova u donjem dijelu leđa koja traju kraće od četiri tjedna i kad nema razloga za veću brigu, tj. nedostaju drugi simptomi. Boli. Što mogu učiniti? Najbolji lijek je vježba. Mnogi preporučuju vježbe trupa, što ćete najbolje postići s jogom, pilatesom i vježbama istezanja. Izbjegavajte ležanje u krevetu dok vas boli. Radije uzmite nešto protiv bolova i krećite se. Nekima pomažu i topli oblozi, no kod većine će se bol sama postepeno smanjivati i nestati, pa ćete znati da nije bilo nikakve ozbiljne ili trajne povrede. Što kad traje dulje od mjesec dana? Fizioterapija je korisna kod bolova koji traju dulje od četiri ili šest tjedana. Postoje neki dokazi kratkotrajne dobrobiti akupunkture i osteopatije, te mješoviti dokazi o korištenju TENS uređaja. Kiropraktika također može pomoći, iako ne postoje službeni dokazi za to; ali ako se pacijent bolje osjeća, znači da je vrijedilo isprobati. Kad potražiti stručnu pomoć? Odite na hitnu ako ne možete kontrolirati urin ili osjećate obamrlost oko anusa i spolovila.

A kod liječnika opće prakse se uputite ako se jaka bol pojačava tijekom nekoliko tjedana. Ako počnete mršaviti, ne osjećate se dobro ili imate visoku temperaturu. Ako bolujete od drugih bolesti, poput karcinoma ili reumatoidnog artritisa. Ako osjećate utrnulost, trnce ili slabost u jednoj ili obje noge, te ako nestabilno hodate, piše Guardian.