Goli pod plahtama: donosimo vam osam razloga da prije odlaska u krevet svučete pidžamu

spavanje
Ukoliko razmišljate o tome da počnete spavati u Evinoj spavaćici, ali se nećkate jer mislite da ćete se prehladiti, pronašli smo šest razloga da vas potaknemo.

1. U krevetu ne smije biti prevruće

Ako nam je prevruće tijekom noći to znači da nam se tijelo previše zagrijava, što utječe na kvalitetu sna, a kod nekih ima za posljedicu povišenu tjelesnu temperaturu. Prezagrijano tijelo znači premalo vremena u REM fazi i povećane šanse za buđenje tijekom noći. Stoga, skinte pidžamu prije spavanja želite li se kvalitetno odmoriti do jutra.

2. Golo spavanje je dobro za žene

Rublje povećava rizik od vaginalnih infekcija, osobito ako je od sintetike. Stoga dozvolite svome tijelu da diše preko noći.

3. Dobro je za prevenciju dijabetesa

Jedno ispitivanje pokazalo je da spavanje na temperaturi od 18 Celzijevih stupnjeva utječe na povećanje dobrih masti u organizmu. Spavanj eu zagrijanoj prostoriji ne djeluej dobro na tijelo.

4. Jača imunitet

Spavate li s nekim u krevetu, svakako skinite pidžame jer tijelo voli osjetiti "kožu na koži" i toplinu drugog tijela. Kad se to dogodi, mozak šalje žlijezdama poruku da smanje lučenje hormona stresa i pojača lučenje oksitocina koji blagotvorno djeluej na organizam.

5. Nećete se prehladiti

"Ljudi se brinu da se ne prehlade ako zimi goli spavaju. No, ukoliko vam je u sobi temperatura iznad 18 Celzijevih stupnjeva, tu stvarno ne bi trebalo biti razloga za brigu", kaže liječnica Sarah Brewer koja već neko vrijeme proučava navike spavanja kod ljudi. Ako kaže liječnica, nemamo što dodati.

6. Seks i veza

Jedno američko istraživanje pokazalo je da su parovi koji spavaju goli sretniji i bliskiji te da im je seksualni život kvaltetniji od parova koji spavaju u pidžamama.

7. Sloboda

Čovjek se najslobodnijim osjeća kada je gol. Ako već ne možemo goli hodati po svijetu, možemo barem goli spavatu. Uvrtanje pidžame ili spavaćice tijekom noći, dok se okrećete s jednog na drugi bok nije nimalo simpatično. Dapače, krajnje je iritantno.

8. Financije

Zadnji, ali ne manje važan razlog. Ako niste od onih koji recikliraju stare pamučne majice, pretvarajući ih u spavaćice i pidžame, onda vam golo spavanje može popraviti budžet.

zivotistil.rtl.hr