Goji bobice – najzdravije bobice na svijetu

Goji bobice, zdravlje
Naime, goji bobice u sebi sadrže velike količine vitamina, minerala, polisaharida, proteina, aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina...

Podizanje imuniteta

Kad je u pitanju imunitet, potrebno je istaknuti da goji bobice sadrže polisaharid koji ima svojstva poboljšanja imuniteta baš poput ehinaceje i nekih gljiva zbog slične kemijske strukture. Ti polisaharidi opskrbljuju imunološke stanice ljudskog tijela s posebnim oblikom šećera, što im omogućuje bolju "komunikaciju". Studije su pokazale da upravo polisaharidi iz goji bobica mogu pomoći u vrlo brzom podizanju cijelog imunološkog sustava i pospješiti rad antioksidativnih enzima, koji pak pomažu u što bržem čišćenju tijela od štetnih tvari.

Goji bobice sadrže velike količine vitamina C (na 100 grama, 11 miligrama željeza), koji isto pomaže u podizanju razine imuniteta, ali su i bogate mineralima potrebnima za tijelo - cink, selen, kalcij, kalij i tako dalje.

Sprječavanje bolesti

Važni antioksidanti u goji bobicama su karotenoidi - beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil. Svi ti karotenoidi igraju određene uloge u zdravlju osoba, no potrebno je posebno istaknuti beta-karoten, koji prema najnovijim istraživanjima može igrati značajnu ulogu u sprječavanju određenih bolesti - bolesti srca, bolesti imunološkog sustava, karcinoma. Zeaksantin je pak karotenoid koji je vrlo važan za liječenje bolesti očiju. Goji bobice u sebi sadrže i vrlo važne vitamine - B1, B2, riboflavin.

Pomaže u liječenju

Zanimljivo je spomenuti polumetal germanij koji se može pronaći samo u goji bobicama, a koji se koristi u liječenju određenih vrsta karcinoma (rak crijeva, rak pluća, rak maternice), te je vrlo važan za povećanje razine interferona. Goji bobice sadrže i pet vrsta nezasićenih masnih kiselina, a među najvažnijima su linolna i alfa linolenska kiselina, koje su nužne za normalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava.

Primjena

Još stari Kinezi, od kuda i ove bobice potječu, preporučali su dnevnu dozu od 150 grama, kada je bilo u pitanju liječenje odrasle osobe. No, u današnje vrijeme, preporučena količina je između 10 i 30 grama, a potrebno je istaknuti da nema ograničene gornje granice. Kod nas je nemoguće pronaći svježe goji bobice jer se vrlo brzo kvare, ali zato se mogu kupiti u sušenom obliku ili u obliku soka.

Goji bobice još...
1. poboljšavaju cirkulaciju
2. štite od dijabetesa
3. djeluju antibakterijski i protuupalno
4. štite srce i krvne žile
5. poboljšavaju plodnost žena
6. poboljšavaju kvalitetu spermija

Dnevni list