Godišnji odmor i trening: kako ih uskladiti?

Joging
Udaljeni ste stotinama kilometara od rutine, okruženi iskušenjima na godišnjem odmoru - hranom, pićem i - odmaranjem! Kako ćete se natjerati ustrajati u svom fitness režimu i nastaviti s vježbanjem?

Nedavno je istraživanje provedeno nad tisuću Amerikanaca pokazalo kako polovica putnika ne zaboravlja svoju fitness rutinu na godišnjem odmoru, no čak 81 posto ispitanika poklekne pred iskušenjima koja su pred njih postavljena i previše se prepuste uživanju u hrani na odmoru.

Imamo dobre vijesti za sve vas koji se ne možete primorati vježbati dok uživate na godišnjem: tjedan dana pauze neće puno poremetiti vašu liniju, no veći je problem u vašoj glavi - krivnja bi vam mogla upropastiti odmor.

"Tjedan dana odmora, što je obično koliko dugo nema ljudi, ne znači ništa za vaš kardiovaskularni trening. Nije nužno lože uzeti tjedan dana pauze i dopustiti tijelu neka se oporavi od tjelovježbe. Čak je i malo vjerojatno da ćete se udebljati u tjedan dana, no ako se to dogodi, tu ćete težinu jednako lako izgubiti kao što ste ju dobili jednom kada se vratite svojoj rutini", objasnio je fitness menadžer Mark Hendricks iz njujorškog centra Equinox.

Na svom je primjeru približio svima na koji način mogu ostati u formi i baviti se tjelesnim aktivnostima izvan teretane. Nedavno je i sam bio na godišnjem gdje se bavio planinarenjem, plivanjem i istraživanjem otoka na kojem je bio odsjeo.

"Bio sam aktivan svaki dan i nisam mislio kako moram biti u teretani. Godišnji odmor može biti idealna prilika da se izvučete iz svoje rutine i bavite tjelovježbom", tvrdi Hendricks.

Ako nema vjetra, igrajte badminton, šećite se bržim tempom ili džogirajte šetnicom uz plažu, vozite bicikl, plivajte i ronite... Konačno posjetite sve znamenitosti i ljepote prirode kraja u kojem boravite i nagradite se proteinskim shakeom umjesto kolačima i sladoledom. I najvažnije od svega, nemojte se gristi što niste u teretani.

izvor: ordinacija.hr