Francuzi otkrili gel koji 'stvara zube'

zubi, zdravlje, zdravlje, zubi, zubi, zdravlje, karijes, zubi, zubar, zubi, strah, zubar, zubi, BIH, zubi, karijes, zubi, antibakterijska voda, ispiranje usta, zubi, namirnice, zdravlje, zubi, sprečava stvaranje zubnih naslaga i karijesa, parodonta, pokvareni zubi , ortodontske anomalija , namirnice, napitci, žuti zubi

Znanstvenici u Francuskoj razvilu su novi gel koji bi mogao naznačiti kraj plombama. Gel uz pomoć hormona za stimuliranje melatonina (MSH) ubrzava umnožavanje stanica u zubima, a one tako stvaraju novo zdravo zubno tkivo koje postupno zamjenjuje ono što je izgubljeno karijesom.

Melatonin proizvodi žlijezda hipofiza, a igra ključnu ulogu u stimuliranju regeneracije kostiju. Kako kosti i zubi imaju vrlo sličnu strukturu, tim znanstvenika odlučio se na ovo istraživanje. Istraživači kažu da su u laboratorijima u samo četiri tjedna uspjeli povratiti zube u njihovo zdravo stanje, pa bi njihov pronalazak mogao bi dokrajčiti ne samo plombe, nego i bušenje zuba.

Karijes inače uzrokuje bakterija streptokok mutans koja živi u ustima i hrani se šećerom koji se unosi prehranom. Lijepljenjem za caklinu bakterija potiče proces demineralizacije kojim šećer u hrani pretvara u štetnu kiselinu koja počinje stvarati rupe u zubima.

Ipak, većina ljudi radije trpi bolove negoli bušenje kod zubara, a čak i kada se plombe umetnu, ponekad je potrebno promijeniti ih. Nova metoda s druge strane je bezbolna, a stručnjaci vjeruju da su nove zubne stanice snažnije i stalno rješenje.

Dobri kao novi

Melatonin je pomiješan s poli-l-glutaminskom kiselinom koja se često koristi za unos lijekova u tijelo jer može preživjeti teške uvjete, kao što su oni u želucu, prije negoli lijekovi dobiju priliku za djelovanje. Mješavina je potom pretvorena u gel i utrljana u stanice koje pomažu rast novog tkiva, a koje su izvučene iz izvađenih ljudskih zuba.

Do sada nije bilo načina na koji bi se ove stanice ponovno aktiviralo nakon što ih uništi karijes, no gel je pokrenuo rast i spajanje stanica što je važno jer se time proizvodi snažna srž zuba, kao i snažna caklina, što pak zube s karijesom čini dobrima jednako kao da su novi.

Ipak, nisu sve vijesti dobre jer je vjerojatno da će se gelom liječiti tek manja oštećenja na zubima, dok neće moći pomoći težim slučajevima. Gel je trenutačno u fazi testiranja i mogao bi biti dostupan za tri do pet godina, piše Daily Mail.

izvor: dnevno.hr