Fascinantno svjedočanstvo: Mladić tri puta pobijedio rak

superbakterija, enzim NDM-1, indija, Srbija, mladić, bolest, RAK, bakterija, bebe, smrt, bakterija, istraživanja, tumor
Akot je inače trener fitnesa, a svoju pobjedu triju vrsta raka koje su ga snašle tijekom života proslavlja novim izazovima. Ovaj momak od borbe ne odustaje, a u prilog tome ide činjenica da je i nakon teških bolesti otrčao niz maratona te se popeo na vrh Kilimandžara. Te 2004. godine imao je 29 godina i radio kao osobni trener te se profesionalno bavio plivanjem. Trenirao je dva puta dnevno šest dana u tjednu te bio u zavidnoj formi. Njegove uobičajene rituale prekida rak na testisima. Prvih šest tjedana muku je mučio sa pogrešnom dijagnozom, a zatim završio kod kirurga. U međuvremenu se tumor proširio na limfne čvorove i pluća.

Testise mu odstranjuju, a zatim se morao podvrgnuti mučnoj kemoterapiji koja je trajala još dvanaest tjedana. Tretmani su bili naporni, ali srećom, njegovo tijelo koje je u odličnoj formi sve je izdržalo. Sreća u ovoj Akotovoj nevolji je i ta da je rak reagirao na terapiju. Narednih godinu dana sebi je dopustio hedonistički život, ali shvatio je da se mora bolje odnositi prema vlastitom tijelu. Ponovno je počeo trenirati i hraniti se zdravo.

No, 2007. godine u plućima mu ponovno pronalaze tumor veličine teniske loptice. Bila mu je neophodna bočna torakotomija da bi mu operacijom otvorili prsni koš. Zahvaljujući snazi koju je posjedovao dotadašnjim načinom života, odnosno vježbanjem, iz bolnice ga otpuštaju samo tri dana nakon intervencije. Drugim ljudima potrebno je znatno više vremena za oporavak, ali njemu su kosti i rane zacijelile zahvaljujući plivanju i vježbanju. Opet je odlučio sam sebi dokazati da neće dozvoliti da ga bolest svlada pa je krenuo u seriju avantura i izazova tijekom kojih je svoje tijelo izlagao sve većim i težim naporima. "Kilimandžaro sam osvojio 2009. godine. Malo prije nego što sam dostigao tih 5895 metara nadmorske visine već sam bio bez daha. Zadovoljan sam što sam usprkos bolovima u stanju osvajati planine i to doslovno. Sljedeće godine bio sam organizator, ali i sudionik u 1500 kilometara dugoj vožnji biciklom po prelijepim škotskim krajolicima. To mi nije bilo dovoljno pa sam 2012. podigao ulog. Sve prethodne aktivnosti bile su timske pa sam odlučio učiniti nešto sam. Triatlon "Iron" u Francuskoj mi se učinio kao prava stvar. Skoro četiri kilometara plivanja u moru, 180 kilometara vožnje biciklom i maraton u trčanju. To je moj najveći uspjeh do sada!", hvali se Akot.

A onda su mu 2013. godine dijagnosticirali tumor u limfnim čvorovima na trbuhu. Nakon uklanjanja limfnog čvora i njih još 45 iz njegova tijela, ponovno se oslobodio raka. Liječnici su mu rekli da je taj rak imao i dok je prolazio triatlon, ali ga je njegovo tijelo držalo distanciralo. Pomirio se s činjenicom da je tri puta imao rak, ali i s time da će se bolest vratiti. Ipak, odlučio je da nema namjeru živjeti u strahu. "Svaki rak je neželjeni stanovnik u mojem tijelu, ali ja činim sve da budem pozitivan i zaštitim se zdravim stilom života, vježbom i prehranom. Sve to činim da bi moje tijelo u slučaju nužde ponovno moglo dobiti bitku s rakom. Izazovi su tek predamnom. Vjerujem u moć tjelesne aktivnosti u svakom obliku. Smatram da su i malo brža šetnja i osvajanje planinskih vrhova podjednako učinkovite za osobe koje prolaze kroz terapiju, ali i nakon nje. Rak je nepredvidljiv, ali upornost se ne isplati", zaključuje Akot.

dnevno.hr