Facebook-psihoza: Uvjereni su da ih prate zbog Facebooka

karijera, zanimljivosti, posao, posao, kriza, posao, diskriminacija žena, nezaposlenost, pušenje, posao, posao, karijera, ponašanje, facwbook, chat, posao, karijera, posao, odmor, posao, zavod za zapošljavanje, posao, nezaposlenost, posao, poslodavac, karijera, društvene mreže, ponedjeljak, posao, jet lag, zaposlenje, posao, karijera, navike, godine, vrijeme, jesen, stres, radno mjesto, žene, stres, posao, stres, Uzroci, internet, psihoza, Facebook socijalna mreža, posao, šefovi, navike, društvene mreže, stres, zdravlje, sreća, posao, stres, nova tehnologija, tehnologija, starenje, društvene mreže, mržnja, Facebook fenomen, Facebook, faceboook, facebook status, svg datoteke, računala, cyber kriminalci , posao, natječaj za posao, posao, psihološki pritisak, posao, sreća, Facebook, hakirana stranica, hakiranje, posao, otkaz
To je složeni poremećaj koji se manifestira ili halucinacijama ili mahnitim mislima i idejama, poput manije proganjanja u svim oblicima, govori nam dr. Dunja Drobac, specijalizantica psihijatrije u bjelovarskoj bolnici. Priznaje da se zbog manije proganjanja na društvenim mrežama sve više pacijenata javlja na njihov odijel psihijatrije. Ideje, kažu, idu toliko daleko da pojedinci svjetske događaje povezuju uz sebe. Pojašnjavajući stanje jednog od pacijenata, dr. Drobac kaže kako je uvjeren da ga prate pomoću "Fejsa". To se praćenje nastavilo i nakon što je obrisao svoj profil na društvenim mrežama.

Ne uvažavaju stvarni svijet
- On misli da ga i dalje prate i počinje razvijati strah, koji ide tako daleko da misli kako mu netko čita misli. Problem je u tome što takvi pacijenti ne uvažavaju stvarni svijet. Kad im kažete da nije onako kako oni svijet vide, i vi im postajete neprijatelji jer ste prešli na ‘protivničku' stranu - pojasnila je liječnica te dodala da psihijatrija takve opise naziva sumanutim idejama. Kako ljudi, posebice mladi, sve više vremena provode pred računalom i na društvenim mrežama, oni, jednostavno rečeno, ulaze u taj svijet i svoju ideju stavljaju na "fejs".
- Nekad, u davna vremena, pojedinci su se identificirali s povijesnim ličnostima poput Napoleona. Bolest je ista kao i prije, samo se na drukčiji način manifestira - pojašnjava doktorica Drobac.

Liječe se antipsihoticima
U proučavanju mahnitih ideja od ključnog je značenja uvažavanje aktualnog društvenog i kulturnoga konteksta. No dr. Drobac i kolegica Jana Pušić kroz stručni rad su došle do zaključka da pacijenti s ovim problemom ne moraju biti ovisni o internetu i društvenim mrežama nego imaju psihotični poremećaj s karakterističnim simptomima.
- I ta psihoza liječi se kao sve psihoze. Lijekovima antipsihoticima.

Kronična bolest koja se liječi cijeli život
To može biti samo jedna faza, no ima slučajeva da se pretvori u kroničnu bolest koja se liječi cijeli život - kaže nam doktorica Drobac.
Povezanost psihoze i Facebooka, odnosno društvenih mreža, utvrđena je i dokazana i radom dr. Urija Nitzana sa Sveučilišta u Tel Avivu. Prema zaključcima njegova opsežnog istraživanja, pacijenti koji su imali takve napadaje imaju i neke zajedničke osobine, poput usamljenosti i neiskustva s tehnologijom, koja se iz dana u dan sve brže razvija i napreduje.

24sata.hr