Evo zašto teže podnosite alkohol nego kada ste bili mlađi

Evo zašto teže podnosite alkohol nego kada ste bili mlađi
Čini vam ste da vam je svaki mamurluk sve gori i gori s godinama, a ono što je sada mamurluk nekada bi bio lagani umor? S medicinskog stajališta to vas ne treba čuditi.

S godinama se mijenja i sposobnost tijela da razgradi alkohol. Sve više konzumiramo alkohol, a naša tijela su sve manje otporna na to. James Galligan, profesor sa Sveučilišta u Michiganu, objasnio je: " Kada smo stariji, tijelo nam ne funkcionira tako dobro. Veće su šanse da ćemo imati više razine alkohola u krvi nego kada smo bili mlađi."

Tijelo ne može više razgraditi alkohol jednako učinkovito odnosno enzimi koji su zaslužni za razgradnju ne rade savršeno.

To može biti povezano samo s procesom starenja ili s nekom bolešću. Nedavno istraživanje pokazalo je da su jetra i mozak sve osjetljiviji na toksičnost s godinama pa lošije reagiraju na alkoholna pića.

Postotak masnoće u tijelu, također, je povezan sa starenjem, a igra bitnu ulogu u razgradnji alkohola. Alkohol se distribuira u dijelovima tijela kojima dominira voda što znači da što je postotak masnoće u tijelu manji, to lošije reagirate na alkohol.