Evo zašto bi svaki muškarac morao ići u saunu... a nije zbog onoga što mislite

sauna, muškarci, žene, istraživanje, muškarac, uzbuđenje
Pa čini se da umanjuje mogućnosti javljanja demencije...

Dakle, finski su znanstvenici pratili stanje 2315 muškaraca dobroga zdravlja u dobi od 42 do 60 godina u sklopu šireg istraživanja o faktorima koji utječu na razvoj koronarnih oboljenja.

Podijelili su ih u tri grupe, po učestalosti korištenja saune. Prvi su u saunu išli jednom tjedno, drugu grupu oni koji su odlazili dva do tri puta tjedno, a u trećoj grupi su bili muškarci koji su u saunu odlazili četiri do sedam puta tjedno, prenosi sciencedaily.com.

Uz eliminaciju brojnih faktora, koji bi mogli utjecati na rezultate - životne dobi, podataka o konzumiranju alkohola ili pušenja, podataka o indeksu tjelesne mase i stresu, znanstvenici su ustanovili da su muškarci koji su tijekom dvadesetgodišnjeg razdoblja redovito odlazili u saunu bili manje podložni razvoju demencije.

Opasnost od pojave demencije u skupini muškaraca koja je u saunu odlazila četiri do sedam puta tjedno bila je 66 posto manja nego u grupi koja ju je posjećivala jedanput tjedno, a izgledi za razvoj Alzheimerove bolesti bili su manji za 65 posto, pokazali su rezultati istraživanja.

Redovno posjeti sauni kod ispitanika uvelike su smanjivali rizik od razvoja teških srčanih oboljenja, ali i stopu mortaliteta općenito.

Jari Laukkanen, voditelj studije kazao je da odlasci u saunu štite srce i pamćenje kroz slične mehanizme, iako još nije ustanovljeno na koji način.
-No poznato je da kardiovaskularno zdravlje utječe i na mozak. Osjećaj opuštenosti i ugode koji pruža boravak u sauni može imati važnu ulogu - dodao je na kraju.

SD