Evo zašto baš nikad ne biste trebali prekriti dasku u javnom WC-u toaletnim papirom

čišćenje, četka za wc školjku, wc školjka, wc, wc školjka, daska za wc školjku, bakterije

Mnogi se u slučaju nužde trude da njihova koža što manje dodiruje prljavu zahodsku dasku, a neki jednostavno pribjegavaju tome da zahodsku dasku prekriju toaletnim papirom.

Iako se to može činiti kao dobra ideja, stručnjaci tvrde da je zapravo obrnuto, na taj ćete se način još više izložiti bakterijama i potencijalnim zarazama.

Stvar je u tome da su zahodske daske dizajnirane kako bi odbile bakterije, njihova glatka površina otežava bakterijama da se prihvate za nju.

"Zahodska daska je zapravo puno čistija od kuhinjskih sudopera većine ljudi", ističe Philip Tierno, profesor na odjelu za mikrobiologiju i patologiju na NYU Langone Medical Centeru.

Dodao je da vrsta bakterija koja se nalazi na zahodskim daskama ima vrlo kratak životni vijek.

S druge strane, WC papir ima grublju strukturu i dizajniran je kako bi upijao što čini idealnu podlogu za bakterije, piše Mirror. .

Studije pokazuju da se sa svakim puštanjem vode bakterije iz zahodske školjke dižu u zrak, a tako vrlo lako mogu završiti i na WC papiru koji se nalazi odmah uz školjku. Stoga, kad sjedate na zahodsku dasku prekrivenu toaletnim papirom, zapravo se izlažete većoj količini bakterija.

Najbolji način za izbjeći bakterije je da na zahodsku školjku uopće ne sjedate, već da čučnete iznad nje, a nakon toga svakako operite ruke.

"Bez obzira koliko su vam prljave ruke, ako ih perete sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi, to će biti dovoljno da se riješite bakterija", kaže Tierno.

On također savjetuje da kvaku na vratima pri izlasku primite pomoću papirnatog ručnika umjesto golim rukama.

Izvor: index.hr