Evo što se događa sa djecom koja provode 4h dnevno igrajući se na mobitelu

djeca, mobiteli

Gledanje u zaslone mobitela, tableta, računala i sl., mnogoj je djeci danas glavni izvor zabave. No, stručnjaci upozoravaju: treba imati mjeru!

Djeca mlađa od 10 godina, a koja se zabavljaju na ovaj način dulje od četiri sata na dan, vjerojatnije neće imati dovoljno potrebnog sna, a što je vrlo važno za zdrav razvoj djeteta, pokazalo je istraživanje.

Prijenosni elektronički uređaji predstavljaju veću opasnost nego TV jer nerijetko djeca svoje pametne telefone skriju u odjeću ili potajice odnose u krevet prije spavanja.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu San Diego, predvođeno psihologom Jeanom Twenge.

Američka akademija pedijatara, Kandsko društvo pedijatara i Australsko ministarstvo zdravlja savjetuju da djeca ne bi trebala gledati u zaslone dulje od dva sata na dan.

Ali popularnost pametnih telefona i sličnih uređaja uzrok je tome da se rijetko koje dijete zadrži samo na na ta dva sata, vrijeme provedeno gledajući u zaslone je znatno dulje, upozorili su znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Sleep Medicine.

Istraživanje je obuhvatilo 43,755 zdrave djece u dobi do 17 godina.

Preporuka stručnjaka jest da dijete starosti 5 godina treba imati 11 sati noćnog sna, dijete starosti 10 godina 9 sati i 45 minuta, a dijete starosti 15 godina devet sati sna.

Osim što ne spavaju dovoljno, djeca koja gledaju u zaslone elektroničnih uređaja više sati na dan, imaju i veći rizik od pretilosti, anksioznosti, depresije.

vecernji.ba