Evo koliko dugo morate raditi vježbe istezanja

vjezbanje

Zato čak i ako jeste od onih koji ih ne propuštaju napraviti na kraju svakog treninga, postoje šanse da ih radite prekratko. Tu ne biste smjeli griješiti jer će vam upravo vježbe istezanja omogućiti bolju fleksibilnost udova, smanjiti rizik od ozljeda te poboljšati oporavak kao i učinkovitost vježbanja u narednim treninzima.

"A to ćete postići samo pravilnom izvedbom i dobrim tajmingom", kaže Mike Vigneau, atletski trener i izvanredni direktor sportske medicine za nogomet na Boston Collegeu, a prema čijem mišljenju svaku vježbu statičkog istezanja morate raditi minimalno 20 sekundi, s obzirom na to da kraći period istezanja neće imati valjan učinak. Zapravo, čak je i tih 20 sekundi relativno malo zbog čega bi bilo bolje raditi vježbe istezanja u trajanju od 60 sekundi za svaku veću grupu mišića.

"Kako ćete postići tih 60 sekundi zapravo nije važno; mogli biste napraviti tri vježbe istezanja za specifične mišiće i tako dobiti minutu istezanja za cijelu grupu mišića ili jednostavno možete temeljitije istegnuti mišiće uz jednu vježbu istezanja, u trajanju od jedne minute", naglasio je Vigneau uz dodatnu opasku: "Važno je da ih napravite odmah po završetku treninga i da im se posvetite onoliko dugo koliko mišićima doista treba da se pravilno istegnu još dok su razgibani i topli."

Iskoristite istezanje kao trening za svoje emocije

Kako se istezanju treba posvetiti u jednakoj mjeri kao i zagrijavanju mišića te samom treningu, morate ostaviti dovoljno vremena da dobro istegnete sve mišiće koje ste koristili u treningu, a to ćete najbolje postići ako ćete za svaku skupinu mišića odabrati 3-5 ciljanih vježbi istezanja i pritom se držati pravila od minimalno 20 sekundi po svakoj vježbi.

Zašto je toliko važno ne preskakati istezanje na kraju treninga?

S takvom ćete praksom sigurno uspjeti dobro istegnuti baš svaki mišić i ujedno sami sebi dati vremena da se opustite, fizički i mentalno.

Izvor: index.hr