Egzotično voće drevnih naroda Inca i Maya - Pitaya

28.03.2016

Zmajevo voće, naziv koji se uobičajeno koristi, govori o značaju koji pitaya ima za one koji su imali prilike "upoznati je"

Novo supervoće za koje nikada niste čuli, ali koje trebate probati.

Zmajevo voće, naziv koji se uobičajeno koristi, govori o značaju koji pitaya ima za one koji su imali prilike "upoznati je".

Pitaya potječe iz Meksika, a danas uzgaja i u Južnoj te Srednjoj Americi, Tajlandu, Tajvanu, Vijetnamu, Maleziji i Filipinima te u drugim tropskim dijelovima svijeta.Dakle, riječ je o egzotičnom tropskom voću koje je plod kaktusa vrste koja pripada rodu Hylocereus.

Osim zmajevim, ovo se voće naziva se i kraljevskim.

Plod ovog voća teži od 150 od 600 g.

Kora ploda, žarke i izrazito privlačne boje, nije jestiva. Jestiva je bijela pulpa koja se nalazi u unutrašnjosti ploda i u kojoj se nalazi mnogo jestivih sjemenki.

Nutritivne blagodati pitaye

100 g ovog voća ima samo 60 kcal, a sadrži, između ostaloga, 1 g proteina, 11 g ugljikohidrata, 3 g vlakana, 8,5 mg kalcija te 21 mg vitamina C.

Sjemenke pitaye učestalo se koriste kao prirodan laksativ, odnosno, za uklanjanje zatvora.

Nadalje, značajnost pitaye očituje se i u:

- poboljšanju zdravlja očiju zahvaljujući karotenu

- zdravlju zubiju i kostiju zahvaljujući kalciju

- poboljšanju gubitka apetita zahvaljujući vitaminima B1 i B2

- poboljšanju izgleda kože zahvaljujući vitaminu B3

- poboljšanju imunološkog sustava zahvaljujući vitaminu C

- pomoći u izgradnji tkiva zahvaljujući fosforu

- regulaciji razine šećera u krvi zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama

Oko 90% sastava ploda pitaye odnosi se na vodu, ali u plodu se ipak nalaze i dovoljne količine izrazito nutritivno kvalitetnih elemenata zbog čega je još 2013. godine pitaya, prema informacijama iz Daily Newsa, proglašena supervoćem.

S obzirom kako ne živimo u nekom od tropskih područja ovo voće možemo najlakše pronaći zamrznuto, sušeno, ili u obliku soka.

Ukoliko se pak odlučite otputovati u tropske krajeve sada znate koje voće svakako trebate potražiti svježe na ondašnjim tržnicama.

loading...