Droga i dalje prijeti: Hrvati eksperimentiraju već sa 14 godina - u modi osvježivači zraka

Ljubuški, droga, mostarska vrata, MUP ZHŽ, droga, edukacija, BIH, droga, krokodil, droga, oprez, droga
...njihova djelavanja često su nepoznata, a posljedice u psihosocijalnom i zdravstvenom smislu ozbiljne. Hrvatsko tržište droga, čini se, drži korak s onim europskim - droga je lako dostupna, a s njom mladi eksperimentiraju sve ranije - već sa 14 godina, pokazalo je istraživanje koje je na inicijativu Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

U borbi protiv ovisnosti sve je veći problem prisutnost takozvanih legalnih droga, odnosno proizvoda koji po definiciji nisu opijati, ali sadržavaju psihoaktivne tvari, piše HRT.

Popularne psihoaktivne tvari

- Tržište novih droga toliko je dinamično da je vrlo teško držati korak. Samo na području Europe prošle godine zabilježena je 41 nova psihoaktivna tvar, a ove godine do kolovoza već njih 34 - rekla je Lidija Vugrinec, načelnica Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge.

Često je riječ o proizvodima na koje mnogi nikad ne bi posumnjali, poput osvježivača zraka. Takvi su proizvodi popularni u prvom redu među mladima jer su im financijski dostupni.

- Iako djelovanja tih droga nisu još u potpunosti poznata, kao ni rizici konzumiranja u psihosocijalnom i zdravstvenom smislu, te su tvari lako dostupne - rekla je Valentina Kranželić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Broj ovisnika nije porastao

O prisutnosti pravih droga na tržištu provedeno je istraživanje na 620 dugogodišnjih ovisnika. Pokazalo se da su i one lako dostupne, a najviše se konzumiraju marihuana, kokain, heroin, metamfetamin... Tračak optimizma ipak ulijeva podatak da broj ovisnika nije drastično porastao.

- Prošle godine je bio najmanji broj novopridošlih ovisnika u sustav. Što se tiče tržišta, broj zapljena se već nekoliko godina kreće oko 6,5 do 7 tisuća broja zapljena - rekla je Sanja Mikulić, načelnica u Uredu za suzbijanje zloporabe droga.

U borbi protiv ovisnosti najvažnija je edukacija. Stoga Ured za suzbijanje zloporabe droga sustavno upozorava na svaki novi proizvod na našem tržištu koji sadržava psihoaktivne tvari.