»Doktori« za krvnu sliku

Ako to ne činimo, dolazi do manjka crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), što može da izazove anemiju. Malokrvnost ili anemija je nedostatak hemoglobina ili eritrocita, piše nn.

Upotrebljavati u ishrani namirnice koje sadrže željezo je važno da se održi snaga u tijelu, jer je ono sastavni dio hemoglobina koji omogućava transport kiseonika u krvi.

Uz pomoć prirodnih "doktora" možemo spriječiti anemiju, ali i znatno popraviti krvnu sliku.

SOK DO CVEKLE: Ova "doktorka" za krvnu sliku bogata je željezom. Visok sadržaj antocijanina štiti eritrocite, adenin omogućava održavanje visokog broja leukocita. Pijte 1/2 litre dnevno soka od svježe samljevene cvekle, a zatim količinu smanjite na 1/4 litre.

ČAJ OD KOPRIVE: Osim što sadrži visok nivo željeza, odlično čisti organizam. Potopite 50 g svježih listova koprive 10 minuta u litru hladne vode i zatim zagrijte do ključanja. Neka odstoji 15 minuta, pa procijedite. Dnevno popijte tri dl čaja u tri do pet doza.

ČAJ OD VIRKA: Broj crvenih krvnih zrnaca povećava i čaj od virka, šumske jagode i rastavića. Jednake količine biljaka pomiješajte, prelijte sa 1/2 litra hladne vode i zagrijte do kijučanja. Ostavite da odstoji pola sata, pa procijedite. Čaj popijte u malim gutljajima.

KUPINOVO VINO: U posudu stavite dva kg zrelih kupina i 1/2 kg nerafinisanog šećera, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu sedam dana. Osmog dana promiješajte i ostavite na hladnom još sedam dana. Procijedite, stavite da se izbistri i sipajte u sterilisane flaše. Čuvajte u frižideru. Dnevno pijte 100 ml prije jela.

JETRICA: Da povećate nivo željeza u vašoj krvi i držite crvena krvna zrnaca ćelija na stabilnom nivou, takođe vam mnogo pomaže i jetrica.

GROŽĐICE: Suho grožđe, ili grožđice, ima velike količine željeza. Ako ih svaki dan jedete, možete znatno popraviti krvnu sliku.

ŠPINAT I BROKULE: Ove dvije vrste povrća takođe imaju visok nivo željeza. Možete ih jesti sirove ili u salati, u jelu, čorbi i juhi. Ovo povrće je bogato vitaminom C, što će podstaknuti vaš nivo energije.

JAJA I NEMASNO MESO: Ove namirnice sadrže visok nivo željeza. Od mesa treba jesti zečetinu, janjetinu, teletinu, govedinu, piletinu bez kožice. Jaja i nemasno meso pomoći će vam da poboljšate krvnu sliku.

SUHE KAJSIJE I ŠLJIVE: Ovo suho voće pomaže da dodate željezo vašem tijelu. Treba ih svakodnevno koristiti kao zdrave grickalice.

GRAH, LEĆA I GRAŠAK: Ove namirice iz porodica mahunarki su bogati izvori željeza i pomoći će vam da popravite krvnu sliku. Konzumacija različitih vrsta graha, leća i graška će vam pomoći da dobijete širok spektar vitamina i minerala, što će popraviti vaše zdravstveno stanje.

MRKVA ZA TRUDNICE: Teško je održati potreban nivo željeza u trudnoći, ali ćete uz ovaj narodni recept uspjeti: 1/2 kg mrkve i 100 g hrena izrendajte, sameljite 250 g pečenih oraha, dodajte kašiku meda, sipajte u tegle i držite u frižideru. Tri puta dnevno uzimajte po kafenu kašičicu.

VITAMIN C: Voće kao što su narandže, jagode, kupine i maline su dobri izvori vitamina C. Taj vitamin pomaže vašem tijelu da apsorbuje željezo u krvi, što je od ključnog je značaja za poboljšanje krvne slike i cjelokupno zdravlje. Apsorpciju željeza u organizmu pomaže i folna kiselina.

Rezultat primjene ovih prirodnih lijekova možete da očekujete tek za mjesec dana. Zato morate biti uporni i ne smijete odustajati.

Što pomaže apsorpciji željeza?
- nemasno meso
- riba
- narandže
- narandžin sok
- dinja
- jagoda
- grejpfrut
- limun
- brokule
- kelj
- paradajz
- sok od paradajza
- krompir
- paprika
- bijelo vino

Što sprečava iskorištavanje željeza?
- crveno vino
- kava
- crni čaj
- integralne žitarice
- mekinje
- sojini proizvodi
- mlijeko