Dok spavamo naš mozak se bori s traumama i "slaže" uspomene

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji proveli su analize ljudskog mozga kako bi otkrili na koji način se mozak bori s traumatičnim uspomenama za vrijeme sna.

Istraživanje su proveli na grupi ispitanika. Svima su dali da gledaju emotivne fotografije i skenirali im mozak kako bi zabilježili njihovu reakciju, piše javno.hr.

Zatim je polovici ispitanika bilo dozvoljeno da zaspi i skeniran im je mozak u snu. Skeniranje mozga ispitanika koji su spavali pokazalo je malu ili gotovo nikakvu aktivnost u njihovom mozgu vezanu za emotivne reakcije, ali je zato u posljednjim trenucima sna zabilježena reakcija u mozgu.

- Za vrijeme sna mozak pokušava "složiti" loše uspomene jer je zabilježeno povećanje aktivnosti kemijskog sastava u mozgu koji regulira stres - rekao je Matthew Walker, glavni u istraživanju.

Najgore za žrtve seksualnog zlostavljanja

Dodao je i da zato jednak stres drugačije djeluje kada ga "prespavamo" i kada se mozak ima vremena drugačije nositi s pretrpljenom traumom.

Većina ljudi se suoči s nekim oblikom traume u životu. Istraživanja dokazuju da 20 posto sna mozak koristi kako bi "složio" uspomene, ali da je ovo dokaz da mozak dobro reagira na loša iskustva.

Naravno, znanstvenici ističu da ovo ovisi i o "dubini" traume i težini proživljenog iskustva.

Tako žrtve seksualnog zlostavljanje često doživotno imaju noćne more. U ovom slučaju je potrebna kontinuirana pomoć psihologa.