Dobra djela čine nam dobro

Osobe koje se bave humanitarnim radom i nesebično pomažu drugima sretnije su i zdravije. Dobra su djela popraćena smanjenom ljutnjom u životu, pozitivnošću, a stres dobročinitelje zaobilazi u širokom luku.

Tako tvrde britanski istraživači koji su izmjerili razinu stresa kod skupine ispitanika koji su devet dana vršili dobra djela. Ustanovili su kako je pomaganje susjeda u vrtu i izvođenje sličnih usluga rezultiralo smanjenjem razine hormona stresa - kortizola.

Učinak stresa na naš organizam je predmet mnogih istraživanja: može "zakočiti" imunitet, dovesti do porasta krvnog tlaka, povećati rizik od srčanog ili moždano udara, pa čak i pridonijeti poteškoćama začeća kod žena.

"Obzirnost može smanjiti razinu stresa. Za poboljšanje izgleda za zdravlje, trebali bismo početi s dobrim djelima već danas", tvrdi dr. David Lewis, psiholog Sveučilišta Sussex, voditelj studije. Njegov je tim također ustanovio kako su dobra djela ostavila domino učinak pozitivnosti - dobročinitelji su bili zadovoljniji, sretniji, pozitivniji, povećalo im se samopouzdanje a u manjoj su mjeri osjećali ljutnju.

Na istom tragu, istraživanje koje je nedavno provelo Sveučilište Harvard pokazalo je kako nas pomaganje drugima čini mentalno čvršćima i tjelesno jačima.

K. Horvat / ordinacija.hr