Djelotvoran način rješavanja žgaravice i bolova u želucu!

probava, trikovi, žgaravica, zdravlje, žgaravica, trikovi, liječenje, želudac, žgaravica, bolovi, žgaravica, prirodi sastojci, žgaravica, želudac, prirodni sastojci , trbuh, probava, žgaravica, hrana, zdravlje
Pečenje žgaravice je nešto o čemu većina ljudi ne voli pričati, iako mnogi imaju s tim problema. Ona se kod nekih može javljati u vrlo blagom obliku, dok drugi gotovo svakodnevno imaju problema sa njom, što može biti pretkazatelj određenih težih bolesti, pa je zbog toga potrebno potražiti pomoć liječnika.

Osobe koje godinama imaju poteškoća s njom, već znaju nakon koje hrane ih ona peče ili primjerice znaju da će im se nakon određene količine hrane javiti osjećaj pečenja, pa zbog toga i mogu pojavu tegoba i kontrolirati.

Na žalost, ne postoji nikakav lijek niti kirurški zahvat koji bi zauvijek riješio taj problem, no kod osoba koje imaju poteškoća cilj je da prepoznaju i izbjegnu osobnog okidača žgaravice.

Prodor kiseline u jednjak

No, što je to ustvari žgaravica? Radi se o pojavi kada se želučana kiselina digne iz želuca u jednjak, što izaziva bol i pečenje. Mišić koji se zove donji sfinkter jednjaka uglavnom sprečava ulazak želučane kiseline u jednjak. Kod žgaravice, kiselina ulazi u jednjak, a to stanje zove se refluks.

Kao što smo spomenuli određene vrste hrane kod određenih osoba mogu uzrokovati prodor kiseline u jednjak, dok kod drugih prevelika konzumacija hrane. Trudnice često imaju problema sa žgaravicom, te osobe sa hernijom. Osim hrane i lijekovi mogu potaknuti ili pojačati žgaravicu, kao što su aspirin, antibiotici, antidepresivi i sedativi. No, koji god uzrok bio, ono što je najvažnije je kako ju ublažiti ili na kraju krajeva spriječiti.

Čim osjetite da vas počinje peče žgaravice, prvo što možete napraviti je popiti čašu vode koja će isprati kiselinu u jednjaku.
Kako biste olakšali žgaravicu, žličicu svježe narezanog đumbira stavite u šalicu kipuće vode, nakon 10 minuta procijedite i popijte. Đumbir će vam opustiti stjenke jednjaka, što će spriječiti dizanje kiseline.

Drugi čaj koji možete spraviti je onaj od sjemenki aniša ili kima ili komorača. Dodajte dvije žličice neke od tih sjemenki u kipuću vodu i ostavite 10 minuta da se namače, procijedite i popijte čaj, on je idealan i za želučane tegobe.

U ayurvedskoj medicini protiv žgaravice preporučuju čaj od smrvljenog cimeta, čija se jedna žličica stavi u šalicu kipuće vode, pričeka 10 minuta, procijedi i popije.

Ukoliko vam je žgaravica baš čest problem onda primjenite dodatnih par savjeta:

1. Jedite manje porcije. Nemojte mnogo pojesti u jednom obroku, već jedite češće, ali manje. Ako se jako najedete pritisak će biti veći, što bi moglo izazvati žgaravicu.

2. Jedite sporije i dobro prožvačite hranu. Ako hranu temeljito prožvačete, lakše i brže ćete je probaviti.

3. Nemojte jesti jako začinjenu ili pretjerano masnu hranu. Jako začinjena ili masna hrana izaziva i jaču žgaravicu.

4. Izbjegavajte piti uz obroke. Pijenje za vrijeme hranjenja uzrokovat će da se želudac još jače raširi i moguće je izazivanje dizanja sadržaja želuca u jednjak. Tekućine pijte između obroka.

5. Nemojte ništa jesti ili piti upravo prije nego legnete na počinak. Ovo će vašem želucu dati šanse da probavi barem dio hrane, a žgaravica vas neće mučiti.

6. Nemojte nositi preusku odjeću. I preuske hlače mogu izazvati pritisak na želudac i izazvati žgaravicu. Radije nosite udobnu odjeću koja vas ne tiska.

7. Nakon što se najedete izbjegavajte pregibanje. Nemojte ništa dizati s poda, čistiti ili nešto slično.

Pokušajte primjeniti ove savjete jer ipak....tablete i ostali farmaceutski preparati trebaju da su krajnja granica liječenja žgaravice.

procitajtevise.com