Djeca trudnica koje žive pored autoputa sklona autizmu

Osim što šteti srcu i plućima, onečišćen zrak je povezan s dijabetesom i autizmom.

Ako živite u krugu 300 metara od autoceste dok ste trudni, šanse da će vaše dijete biti autistično su dvostruko veće! Tako tvrde američki istraživači koji su proučavali faktore iz okoliša koji bi mogli utjecati na razvoj autizma. Stručnjaci Sveučilišta Južne Kalifornije su prikupili podatke preko 300 djece s potvrđenim autizmom i malo manjim brojem mališana s normalnim razvojem.

Deset posto majki koje su živjele najbliže autoputu (do 300 metara udaljenosti) rodile su djecu koja su imala 86 posto veće šanse razviti autizam u odnosu na mališane čije su majke živjele dalje od autoceste. Međutim, žene koje su živjele najbliže autoputu i bile u trećem semestru trudnoće rodile su djecu koja su bila 2,2 puta sklonija autizmu!

Sumnja se kako je izloženost onečišćenom zraku za vrijeme trudnoće odgovorna za mnoge negativne posljedice na fetus, pogotovo u trećem tromjesečju kada se mozak brzo razvija.

Izloženost beba u majčinoj utrobi onečišćenom zraku može značajno smanjiti djetetov kvocijent inteligencije, tvrdi američko istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics.

K. Horvat / ordinacija.hr