Djeca su anemična zbog loše prehrane

dijete jede
... (prije svega kroz meso ili žumance), eritrociti će ostati bez dovoljne količine hemoglobina. Ipak, neka djeca unesu dovoljno željeza, ali piju ogromne količine kravljeg mlijeka, koje sprečava da se uneseno željezo kroz crijeva ubaci u krv, piše avaz.ba.

Bolesti crijeva

U kravljem mlijeku postoje, naime, soli koje se vežu za željezo u crijevima i tako onemogućavaju njegovu apsorpciju pa, umjesto u krv, ono ode u urin. Neka djeca imaju bolesti crijeva koje onemogućavaju adekvatnu apsorpciju željeza, ali se tada javljaju i druge tegobe, prije svega dugotrajni proljev.

Ako dijete nema neku drugu bolest, blijeda koža i bljedunjave sluznice (usta i konjunktive - vežnjače oka) vidljive su manifestacije malokrvnosti.

Postoji mnogo vrsta anemija, ali sve imaju jednu zajedničku karakteristiku - manjak crvenih krvnih zrnaca ili "krvnog pigmenta" - hemoglobina. Jedno i drugo obično idu zajedno, ali ima i izuzetaka.

Eritrociti se stvaraju u koštanoj srži, koja je smještena u unutrašnjosti kostiju. Za normalno stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pored zdrave koštane srži, neophodno je željezo i jedna posebna supstanca koja podstiče razvoj i razmnožavanje ćelija "prethodnica" eritrocita, koja se zove eritropoetin.

Potrebni su i neki važni vitamini (B12, folna kisjelina...) da bi se složeni proces stvaranja zrelog crvenog krvnog zrnca kompletirao.

Vitamin B

Anemija ima mnogo vrsta, a nastaju usljed nedostatka nekog od faktora koji su uključeni u složeni proces razvoja eritrocita. Uvjerljivo je najčešća anemija ona koja nastaje usljed nedostatka željeza. Ona se stručno naziva sideropenijska anemija, a u prijevodu, to je malokrvnost zbog smanjenog ugrađivanja željeza u eritrocite.

Kada je opna eritrocita slaba, onda crvena krvna zrnca lako pucaju (hemoliza) pa nastaje hemolitička anemija. Ako nema dovoljno vitamina B12, eritrociti postaju veliki i ružni, ali slabo funkcionalni i onda se javlja megaloblasna anemija.

Moguće komplikacije

Obična anemija usljed nedostatka željeza rijetko dovodi do težih komplikacija, jer dijete relativno brzo dođe do pedijatra zbog tegoba koje se pojave. Ipak, ako anemija traje godinama, a počne u ranom djetinjstvu, moguće su i razvojne promjene, uključujući i usporeniji mentalni razvoj.

Kako se liječi

Kada se radi o anemijama zbog nedostatka željeza, terapija je uglavnom jednostavna. Korekcija ishrane, uz dodatak preparata željeza, dovodi do potpunog izlječenja kod većine djece. Nakon saniranja osnovnog oboljenja, koštana srž se relativno brzo oporavlja.

Ostale anemije, kod kojih je u pitanju manjak nekog faktora, liječe se nadoknadom onoga što nedostaje - naprimjer vitamina B12 ili folne kiseline.

Prevencija

Dobra ishrana - adekvatan unos željeza bez prekomjernog ispijanja kravljeg mlijeka - najbolji je način da se spriječi sideropenijska anemija. Kada je riječ o bebama u prvim mjesecima života, prevencija anemije treba početi još u trudnoći. Buduća majka treba imati dobru krvnu sliku, zdravo se hraniti i unositi dovoljne količine vitamina neophodnih i za nju i za dijete.

Dojenje je pravi način da se spriječi sideropenijska anemija, jer je dokazano da bebe koje sisaju, rjeđe pate od malokrvnosti, iako ni majčino mlijeko nema željeza, ali omogućava dobru apsorpciju unesenog željeza iz crijeva.

Dijagnoza

Ako roditelji posumnjaju na malokrvnost, trebaju se obratiti pedijatru. Nakon rutinskog pregleda, uradit će se krvna slika (iz prsta), koja će dati dragocjene podatke o anemiji. Tada se može naslutiti i vrsta anemije, a dodatnih nekoliko analiza kod većine djece pokazat će koji je tip malokrvnosti u pitanju. Ipak, ima i zamršenih situacija, kada će pedijatar uputiti dijete specijalisti za bolesti krvi - pedijatru hematologu.

Dijete s anemijom ima manjak kisika koji je na raspolaganju organizmu pa se zato lako zamara, vuče ga krevet (mada neka djeca pate i od nesanice). Veća djeca često se žale na glavobolje i vrtoglavice, a i nervoza je čest pratilac malokrvnosti. Mlađa su kenjkava, a ponekad imaju i slabiji apetit.