Djeca grizu nokte jer se na taj način lakše nose sa stresom

25.10.2015

Djeca obično počnu gristi nokte iz dosade, oponašajući vršnjake, jer su uzbuđena, nesigurna ili tjeskobna.

. A upravo zbog osjećaja tjeskobe grizenje noktiju može prijeći u naviku jer dijete na taj način nastoji ublažiti stres.

- Djeca se tek uče nositi sa stresom te za njih čak i male promjene mogu uzrokovati jaku tjeskobu. Primjerice, promjena tete u vrtiću ili čitanje pred razredom mogu im biti iznimno stresni - kaže Iva Brčić, prva certificirana edukatorica i voditeljica programa Najsretnija beba.

Kako bi se riješio problem grizenja noktiju, prvo treba utvrditi razlog. Ako roditelj zna što bi mogao biti uzrok ove navike, bilo bi dobro da s djetetom pokuša mirno razgovarati. Ono što je bitno naglasiti, ističe Brčić, je da kažnjavanje ili opominjanje zbog ove ružne navike nemaju nikakav efekt.

Razlog je što je to nesvjesna radnja, a dodatan pritisak je može samo potencirati. Ni mazanje noktića premazima koji bi trebali spriječiti dijete da ih grize nije uvijek pravo rješenje jer dijete ima osjećaj da ga se kažnjava.
Thinkstock

Ono što roditelji mogu napraviti je da vode računa o čistoći noktiju, da ih redovito režu kako dijete ne bi došlo u napast da grize okrhnute vrhove i da mu pokušaju usmjeriti pažnju na nešto drugo. Primjerice, mogu djetetu ponuditi neku igračku, usmjeriti mu pažnju na omiljenu aktivnost, kao što je bojenje ili slaganje kocki, ili mu ponuditi nešto za grickanje (jabuka ili druga zdrava grickalica).

Također, bitno je djetetu osigurati dovoljno igre na otvorenom jer to ublažava nervozu i omogućuje mu da potroši višak energije. Ako dijete ne ozljeđuje sebe i povremeno grize nokte kako bi umanjilo stres, nema neke potrebe za brigom. Roditelji trebaju biti strpljivi i pomoći djetetu da samo svlada naviku. Ne smijemo zaboraviti i da mi odrasli ponekad muku mučimo s navikama te da ih je prilično teško eliminirati.

Ova faza javlja se oko 4. ili 5. godine, a najizraženija je između 8. i 10. Zahvaća oko 20 posto djece. Pokušajte im zalijepiti naljepnice na nokte kako bi ih podsjećali na ovu nesvjesnu radnju, a može pomoći i antistres loptica.

24sata.hr

Tagovi: stres nokti djeca

loading...