DIY dezodorans: Zaštitnik protiv znojenja koji ne ostavlja mrlje na odjeći

neugodni tjelesni mirisi, češnjak, luk, jabučni ocat, dobre bakterije, znojenje, prirodni dezodorans, recept, dezodorans, prirodni dezodorans, smrad, dezodorans, smrad, parfem, miris, kako produljiti miris parfema, znojenje, prekomjerno znojenje, pms, dlačice ispod pazuha, mrlje, znoj, uklanjanje, dlake
Za pripravu prirodnog dezodoransa bez aluminija koji ne ostavlja mrlje na odjeći potrebna su tek četiri sastojka i 15 minuta vremena

Baza prirodnog dezodoransa koji ne sadrži aluminij i koji ne ostavlja mrlje na odjeći je soda bikarbona, mirisi su sastojak koji jednostavnim prirodnim sastojacima daju dodatnu notu, a bazna ulja i pčelinji vosak služe kako bi zadržali sodu.
Minus kod prirodno spravljenih dezodoransa najčešće su mrlje na odjeći koje nastaju zbog ulja kao što je maslinovo, no u ovom receptu primjenjuje se sezamovo ulje koje je lako perivo.

ZIMSKI DEZODORANS

Sastojci:
Pčelinji vosak 25 g
Kakao maslac 35 g
Sezamovo ulje 40 g
Soda bikarbona 50 g

Gusnel 2 žlice (po želji
Eterično ulje 2 ml (po želji)

LJETNI DEZODORANS

Sastojci:
- 40 g pčelinjeg voska
- 30 g kakao maslaca
- 30 g sezamovog ulja
- 50 g soda bikarbone
- 2 žlice Gusnela
- 2 ml eteričnog ulja (po želji)

Priprema:
Napravite vodenu kupelj (u jedan lonac sa vodom stavite drugi u koji stavljate sastojke kako bi mogli kontrolirati temperaturu) pa prvo rastopite pčelinji vosak. Zatim dodajte kakao maslac i miješate, nakon toga dodajte sodu i gusnel te pažljivo miješate dok se grudice sode ne rastope, potom u smjesu ulijte sezamovo ulje i miješate dok smjesa ne postane ujednačena. Pri samom kraju dodajte po želji eterično ulje i ulijte u posudice.

Savjet: Ljetna i zimska verzija prilagođena je temperaturi rastapanja, ako ste izloženi nepovoljnim zimskim uvjetima smanjijte količinu voska dok ne dobijete željeni recept, dok ako ste na vrućinama, povećajte udio pčelinjeg voska (a smanjite za isti iznos udio sezamovog ulja).

blog sapunerija