Dijeta integralnim žitaricama

Dijetu integralnim žitaricama osmislili su dr. Lisa Hark i dr. Darwin Dean s idejom zamjene svih rafiniranih i procesiranih žitarica u prehrani cjelovitim žitaricama. Takva prehrana, kako autori objašnjavaju u knjizi The Whole Grain Diet Miracle, omogućuje gubitak suvišnih kilograma, ali i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma debelog crijeva

''Čudo'' kojim integralne žitarice pomažu u mršavljenju temelji se na činjenici da takva hrana obiluje prehrambenim vlaknima koja se sporo probavljaju i na taj način omogućuju umjereni i postepeni porast razine inzulina. Posljedica je smanjen apetit, što dovodi do manjeg unosa hrane i lakšeg kontroliranja tjelesne mase.
Dvije faze dijete

Osnovni princip dijete podrazumijeva postepeno izbacivanje rafiniranih žitarica iz prehrane i njihova potpuna zamjena integralnim žitaricama. To se postiže pomoću dvije faze, detaljno objašnjene u knjizi.

Inicijalna faza (Jumpstart Session) traje dva tjedna, a tijekom nje potrebno je pratiti striktna pravila koja uključuju:

zabranu unosa alkohola
unos obroka svaki dan u isto vrijeme
zabranu preskakanja obroka
unos barem 2 šalice voća i 2,5 šalice povrća dnevno
unos hrane samo kada se osjeti glad.

Slijedi druga faza (Everyday phase) koja traje 4 tjedna i omogućuje daljni gubitak kilograma. U ovoj je fazi i dalje potrebno pratiti određena pravila, no prehrana sada postaje nešto fleksibilnija:

dozvoljeno je jedno alkoholno piće dnevno
potrebno je ograničiti unos soli
dnevno valja unijeti 3 serviranja mlijeka, mliječnih proizvoda ili soje
smiju se piti samo napitci kojima nije dodan šećer
potrebno je smanjiti veličinu porcije (koristeći manje tanjure)
s mesa valja ukloniti vidljive masnoće

Tijekom dijete preporuka je posegnuti za multivitaminskim dodacima prehrani kao i za dodatnim kalcijem budući da restrikcijom unosa hrane postaje teško zadovoljiti sve potrebe organizma. Također, autori dijete integralnim žitaricama savjetuju unos obilja tekućine (osobito tijekom prve faze programa), prvenstveno vode, biljnih čajeva i niskomasnog mlijeka.

Izvor: zdravakrava.hr