Detoksikacija organizma: Vraćanje tijela u prirodnu ravnotežu

prirodna medicina, jačanje imuniteta, pročistiti tijelo, detoksikacija, hrana, glad, stomak, nadutost, smanjuje nadutost, mjesečnica, bolne menstruacije, bolovanje, menstruacija, šefica ureda, skidanje, hrana za jelo, jelo, znakovi, hrana, ovisnost, Ovisnost o hrani , toksini u organizmu, čišćenje, recept, gluten, bezglutenski obrok, Celijakija , bezglutenska prehrana, lijek, crijeva, čišćenje, nadutost, smanjuje nadutost, hrana, blagdani, namirnice, nadutost, časna sestra, recept, Posušje, stomak, nadutost, smanjuje nadutost, hrana, gluten, bezglutenska prehrana, bezglutenski obrok, voda, piće, gluten

Ayurveda je prirodna medicina, mnogi tvrde čak najstarija na svijetu. Na sanskrtu ayurveda znači "znanje o životu".

Prema ayurvedskom stajalištu, čitav život i svemir temelje se na elementima - zemlji, vodi, vatri, zraku i eteru, uključujući i čovjeka - koji čini svemir u malom. Sve što se nalazi u ljudskom organizmu nalazi se i u svemiru, i obrnuto.

Kombinacijom tih pet elemenata formiraju se doše - Vata, Pitta i Kapha. Riječ je o tri pokretačka principa koja su uzrok i posljedica svega što se odvija u našem organizmu i oko njega. Svatko od nas je jedinstvena kreacija svih triju doša od kojih jedna do dvije prevladavaju i određuje nas kao osobe.
Stanje neravnoteže

Zbog užurbanog načina života, nepravilne prehrane, različitih neugodnih mentalnih i emocionalnih stanja, ali i zagađenosti okoline u kojoj živimo, doše često skreću u stanje neravnoteže. Stoga je za održavanje zdravlja nužno vratiti doše u ravnotežu. Ayurvedskim pristupom gledano, to se postiže na nekoliko načina, između ostalog i detoksikacijom.

Ayurveda polazi od toga da je čovjekov probavni sustav važan element njegova zdravlja. Detoksikacija ili čišćenje organizma obavlja se preventivno ili ciljano u svrhu vraćanja tijela u prirodnu ravnotežu. Budući da se detokcikacijom izbacuju toksini koji blokiraju normalnu i prirodnu izmjenu tvari, ona ima mnogo prednosti. Oslobađanjem nakupljenih toksina uspostavlja se ravnoteža probave koja osigurava pravilnu asimilaciju hranjivih sastojaka te eliminaciju toksina. Upravo navedene stvari su ključni čimbenici u zdravlju ili bolesti. Da bi se to postiglo, potrebno je očistiti eliminacijske kanale tijela. Jedan od najvažnijih eliminacijskih kanala je debelo crijevo. Ako debelo crijevo ne obavlja svoju funkciju prirodno, a ono to može samo ako sustav probave radi optimalno, dolazi do neravnoteže i različitih zdravstvenih problema.
Jačanje imuniteta

Upravo zbog tih razloga važno je povremeno pročistiti tijelo te ga na taj način revitalizirati. Tako jačamo imunitet te dovodimo doše u prirodno stanje ravnoteže i zdravlja općenito.

Nakon duge zime, kada u prehrani nedostaje svježe povrće i voće i kada prevladava Kapha energija, proljeće je idealno vrijeme da se pročisti ustajalo i staro te napravi mjesta za svježe i novo.

glas-slavonije.hr