Detoksifikacija crijeva – čišćenje crijeva prirodnim putem

hemeroidi, krvarenja hemeroida, bolno oticanje, bol oko anusa., dugotrajna sjedenja, probava redovita, direktno na bolno područje, proširene vene, hemeroidi, Piti tekućine, izbaciti alkohol, nevenova mast, hrana bogata vlaknima, hemeroidi, krvarenja hemeroida, vanjski hemoroidi, Hemoroidalni pleksus, Anus, širenje vena, infekcija, crno vino, jaki začini, velika nužda , rak crijeva, Čučanje opušta , Probavni problemi, slaba probava, probavne smetnje, probava, wc, tajne, zatvor, wc, wc šolja, hemeroidi, wc školjka, vjetrovi, Probavni plinovi, slaba probava, probava, kastracija, čajevi protiv zatvora, konstipacija, Detoksifikacija
Detoksifikacija crijeva ili čišćenje crijeva podrazumijeva pražnjenje sadržaja crijeva, posebice kad se radi o problemu konstipacije. Zatvor stolice je neugodno stanje koje uzrokuje nadutost, grčeve u trbuhu i vjetrove, a možete ga probati izliječiti prirodnim putem.

Ako vam ne pomažu čajevi protiv zatvora ili drugi biljni preparati, probajte s laksativima ili klistiranjem kod kuće. Klistiranje ne može ukloniti tzv. toksine iz tijela ili izliječiti bolesti, ali može potaknuti rad crijeva.

U nastavku članka saznajte na koje sve načine možete provesti detoksikaciju crijeva prirodnim putem.
Kako isprazniti crijeva?

Sva hrana koju ne probavimo se izbacuje putem stolice. Redovna stolica je osnovni preduvjet zdravog metabolizma i probave, a u nekim slučajevima može doći do konstipacije ili zatvora. To se događa zbog:

promjene prehrane,
nezdrave prehrane,
nekih lijekova,
poremećaja u radu žlijezda,
tjelesne nepokretljivosti.

Kako riješiti zatvor stolice? Zatvor stolice kod odraslih i djece predstavlja pravi neugodni problem. Uz konstipaciju se možete osjećati naduto i iskusiti bolne grčeve u trbuhu. Prirodno čišćenje crijeva se obavlja pomoću raznih biljnih čajeva, pripravaka ili klistiranja.

Prije toga probajte piti više vode, jesti više dijetalnih vlakana kroz voće i povrće te jesti manje masne i pržene hrane.

Tablete za čišćenje crijeva odnosno tablete za zatvor stolice mogu pomoći kod olakšavanje probave i poticanja rada crijeva. Takve tablete se zovu laksativi i mogu se kupiti u svakoj ljekarni.

Osim toga, ako uskoro trebate na kolonoskopiju trebate očistiti crijeva po naputku liječnika. Za čišćenje crijeva prije kolonoskopije se propisuju laksativi koji se obično uzimaju do dva dana prije kolonoskopije.

Laksativ - cijena im je oko 50 kuna, ovisno koji oblik kupite. Mogu se uzimati u obliku praha, tableta ili gela.


Čišćenje crijeva prirodnim putem

Čišćenje debelog crijeva kod kuće se provodi klistiranjem, najčešće pomoću vode ili slične tekućine. Klistiranje je sigurno ako se pažljivo provodi i ako točno znate čemu služi.

Klistiranjem se ne možete riješiti "toksina" iz tijela ili izliječiti tumore, AIDS ili bilo koju drugu bolest. Čišćenjem crijeva kod kuće možete olakšati probleme zatvora i potaknuti rad crijeva. Više o lažnom širenju informacija vezano za čišćenje organizma od toksina pročitajte ovdje.

Čišćenje crijeva vodom se provodi na sljedeći način:

Poseban pribor za klistiranje kupite u ljekarni.
Mlaz vode pod malim pritiskom ubrizgavate preko anusa u donji dio debelog crijeva.

Nakon klistiranja ćete se osjećati neugodno i imati česte nagone za nuždom. Klistir ne smijete obavljati prečesto kako ne biste poremetili prirodnu peristaltiku crijeva i mikrofloru crijeva. Klistiranje je učinkovito samo za donji dio crijeva, odnosno dokud voda uspijeva proći.

Čišćenje crijeva kavom je nešto najgore što crijevima možete priuštiti, kao što objašnjava i studija tajlandskih znanstvenika iz 2012. godine. Možete je pročitati ovdje.

Nemojte ni provoditi čišćenje crijeva slanom vodom ili čišćenje crijeva sodom bikarbonom jer biste mogli ozbiljno oštetiti stijenke crijeva i uzrokovati infekcije mekog tkiva. Prije svakog klistiranja se savjetujte s liječnikom, posebno ako ste kronični bolesnici.

Također, brzo čišćenje crijeva klistiranjem je zadnji način koji trebate probati za liječenje zatvora. Prije toga probajte promijeniti prehranu i jesti više vlakana te piti puno više vode. Možete koristiti i laksative ili neki biljni čaj za poticanje mišićnih kontrakcija.

Čišćenje crijeva gorkom soli se provodi tako da se popije otopina te soli u vodi. Gorska sol za probavu je magnezijev sulfat koji izvlači vodu iz stijenke crijeva te tako omekšava stolicu i poboljšava kretanje crijeva. Služi kao laksativ i primjenjuje se isključivo na prijedlog liječnika.

 

Napitak za čišćenje crijeva

Pražnjenje crijeva prirodnim putem se može obaviti uz pomoć nekog napitka za čišćenje crijeva. Lako ga je popiti i može se napraviti od puno sastojaka koji prirodno potiču probavu.

Najčešće je takav napitak neki biljni čaj, a ako imate blender možete napraviti i smoothie za čišćenje crijeva. U nastavku članka pročitajte kako pripremiti te napitke za čišćenje crijeva.
Čaj za čišćenje crijeva

Biljni čaj od komorača, mente ili peršina može pomoći protiv zatvora i nadutosti te pospješiti čišćenje crijeva. Prirodni laksativ, čaj od peršina, možete pripremiti tako da:

Dvije jušne žlice svježeg peršina ili pola šake suhog peršina stavite u pola litre vode.
Čaj od peršina kuhajte do 5 minuta i zatim ga procijedite.

Više o korištenju čaja od peršina pročitajte ovdje.

Čuvajte se tzv. detox čajeva koji su u zadnje vrijeme postali jako popularni. To su mješavine različitih sastojaka i biljaka od kojih biste trebali ubrzano mršavjeti, a tretman obično zahtijeva i dijetu s malo kalorija.

Naime, često sastav takvih čajeva nije napisan te bi oni mogli sadržavati dosta nepotrebnih sastojaka, od umjetnih bojila do konzervansa. To su zapravo laksativi koji uzrokuju proljev a od njih će vam se samo činiti da gubite na težini.

Zapravo gubite vodu iz organizma, a potencijalno i veliku količinu elektrolita koje vaš organizam treba za pravilno funkcioniranje. Više o detoks dijetama i opasnostima koje nose pročitajte ovdje.
Smoothie za čišćenje crijeva

U smoothie možete ubaciti koje god namirnice želite, one će se smiksati u blenderu i dati kremastu tekućinu ujednačene boje. Zbog toga u smoothie možete staviti i namirnice koje ne volite i njihov okus prekriti nekim drugim sastojcima.

Smoothie protiv konstipacije napravite od:

3 svježe šljive,
1 čaše cijeđenog soka od jabuke,
1 čaše običnog tekućeg jogurta,
1 čaše vode,
prstohvata cimeta,
prstohvata muškatnog oraščića.

Šljive su poznate po tome što sadrže dijetalna vlakna koja potiču kretanje crijevnih mišića pa ćete miksanjem ovih sastojaka dobiti pravi smoothie protiv zatvora.
Hidrokolon terapija

Hidroterapija ili hidrokolon terapija je klistiranje debelog crijeva toplom vodom. Osim vode, nekad se koriste i specijalne vodene otopine soli. Uz klistiranje debelog crijeva se često provodi i masaža posebnim uljima.

Važno je da stručnjaci koji obavljaju hidrokolon terapiju koriste jednokratno steriliziranu opremu kako ne bi došlo do širenja zaraza i bolesti. Postoje centri za holističku medicinu koji obavljaju ovu terapiju, ali oni nisu potvrđeni od strane liječnika.

Prije nego se upustite u hidrokolon terapiju savjetujte se s vašim liječnikom obiteljske medicine.

Hidrokolon terapija - cijena se kreće oko 500 kuna za sat vremena terapije i oko 650 kuna za 90 minuta terapije.

Hidrokolon terapija - iskustva su većinom pozitivna, ali ne razlikuju se pretjerano od običnog klistiranja kod kuće. Nuspojave koje će se pojaviti su proljev i grčevi u trbuhu. Hidrokolon terapiju ne smiju obavljati ljudi koji imaju kronične probavne bolesti poput Crohnove bolesti, ciroze jetre ili hemoroida.