Da ili ne: Smijemo li tampon koristiti tijekom noći?

menstruacija
No smiju li se tamponi koristiti i tijekom noći? Odgovor smo potražili kod ginekologa

Prvo i najvažnije pravilo kod korištenja tampona je da se redovito mijenjaju, preciznije svakih četiri do pet sati. To je važno znati pogotovo ljeti kada žene češće koriste tampone tijekom dana, ali i noći. No koliko je sigurno koristiti tampone tijekom noći? Odgovor smo potražili kod stručnjaka.

'Korištenje tampona tijekom noći, odnosno spavanja nikako se ne preporučuje jer tampon tada stoji predugo i povećava se rizik od pojave infekcija. Tampon koji se predugo koristi stvara savršeno hranilište za bakterije koje i inače žive u rodnici i čekaju da buknu', upozorava ginekologinja dr. Silva Babić.

Uz to, predugo korištenje istog tampona može izazvati toksični šok sindromim čiji su simptomi visoka vrućica, hipotenzija, osip i višestruko zahvaćanje organa koje može brzo napredovati u teški i nepopravljivi šok. Doznajte i 5 promjena koje se dogode kada prestanete koristiti tampone.

Dakle, i ženama koje i inače koriste tampone preporučuje se da ih tijekom spavanja zamijene s higijenskim ulošcima. Također, tijekom ljetnih mjeseci važno je ukazati na još jednu čestu grešku - ne mijenjanje tampona nakon plivanja. Pročitajte i 10 najčešćih grešaka kod korištenja tampona.

Bez obzira kupate li se u bazenu, rijeci, jezeru ili moru, tampon biste trebali promijeniti čim izađete iz vode. Končić tampona namočen klorom, slanom ili riječnom vodom može uzrokovati iritaciju kože.

zadovoljna.hr