Čuvajte se virusa s tipkovnice

05.01.2014

Kontakt s virusima, bakterijama i ostalim mikroorganizmima nije moguće izbjeći, ali kada znate nešto više o tome kako se oni razmnožavaju i prenose, možete smanjiti rizik od prehlade, koja odrasle pogađa tri puta, a djecu do pet puta godišnje.

Bolest iz tipkovnice: Veća je šansa da se zarazite klicama s tipkovnice ili s kvake nego preko upotrijebljene maramice. Kapljice virusa koje padnu na tkaninu ili papirnu maramicu, neutraliziraju se zbog vlage. Ali, ako padnu na staklo, plastiku, metal, veća je šansa da ćete "pokupiti" klice i razboljeti se. Virusi na takvim površinama mogu preživjeti čak 18 sati.

- Vježbanjem protiv prehlade: Istraživanje američkih znanstvenika pratilo je aktivnosti i kretanje više od 1.000 odraslih ljudi tijekom jeseni i zime. Utvrđeno je da su zarazama manje podložni oni koji redovito vježbaju.

- Med kao preventiva: Od brojnih kućnih lijekova koji pomažu ublažavanje prehlade, jedino je med dobio i znanstveni dokaz. Studija iz 2010., objavljena u magazinu "Pediatrics", kaže da med može ublažiti noćni kašalj djece starije od jedne godine.

- Pijte više mlijeka: Iako se prilikom prehlade preporučuje čaj, mlijeko, zapravo, može pomoći ozdravljenje zahvaljujući vitaminu D, koji daje više energije.

loading...