Curici (11) rekli da će umrijeti, a onda je tumor mozga nestao

curica, lijek

Djevojčici Roxli Doss (11) iz Teksasa u SAD-u dijagnosticirali su visoki stupanj vrlo rijetkog i vrlo agresivnog oblika tumora na mozgu koji je nemoguće kirurški ukloniti. Ova vrsta najčešće pogađa djecu u dobi od pet do devet godina i poznata je kao - difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG).

Bilo je to u lipnju ove godine. Malena je bila u pet bolnica i svugdje su rekli isto - dijagnoza nije pogrešna, a lijeka nema. Liječnici su je poslali na ciklus radioterapije koji je trajao šest tjedana - po šest dana u tjednu. Pokušavali su uništavanjem tumorskih stanica usporiti razvoj bolesti, prenosi 24sata.hr.

U rujnu je uslijedio pozitivan šok i za djevojčicu i neurologe - na magnetskoj rezonanciji, kojom su željeli provjeriti kako napreduje liječenje, tumor više nisu mogli pronaći, nestao je. Rekli su kako su takvi slučajevi jako rijetko zabilježeni u medicinskoj literaturi.

Prvi simptomi bolesti kod Roxli bili su stalne glavobolje i osjećaj umora. Nakon mnogih posjeta pedijatru, završila je u Dječjoj bolnici Dell u Austinu gdje su joj postavili dijagnozu. Rekli su da oko 200 do 300 mališana u SAD-u oboli od te vrste tumora koji nastane u u podnožju mozga, u dijelu koji povezuje mozak i kralježnicu, a uzrok mu nije poznat.

Tumor radi pritisak na dio mozga koji se naziva most ili pons, to je masivni dio moždanog debla koji povezuje produženu moždinu sa srednjim mozgom, a odgovoran je za važne životne funkcije poput disanja, spavanja i krvnog tlaka. Vremenom, kako raste, tumor počinje utjecati na rad srca, disanje, gutanje, vid i ravnotežu.

Neki od prvih simptoma bolesti su, osim glavobolje i umora, problemi s pokretanjem očiju, slabost lica, poteškoće u hodanju...

Većina oboljelih ne živi dulje od devet mjeseci nakon postavljanja prve dijagnoze. Zračenje smanjuje tumor u 70 posto slučajeva i obično pacijentima produži život za otprilike tri mjeseca, kažu liječnici.

Roxlini roditelji su kasnije ispričali da nakon dijagnoze nisu mogli napraviti ništa, osim svakodnevno se moliti za čudo.

I čudo se dogodilo.

- Tumor se ne može detektirati na MRI skeniranju, što je stvarno neobično - rekla je dr. Virginia Harrod, ravnateljica i dječja neuro-onkologinja u Dječjoj bolnici Dell.

Presretna djevojčica se oporavlja i vratila se raditi ono što najviše voli, a to je jahanje. Još će morati na imunoterapiju kako bi se spriječio rast novih tumorskih stanica.

- Svakog dana ponavljamo da je našu Roxli Bog izliječio - rekli su presretni roditelji Gena i Scott.

Dr. Momna Hejmadi, viša stručna suradnica na Odjelu biologije i biokemije na Sveučilištu Bath u Velikoj Britaniji, ima drugo objašnjenje.

- Jedan od razloga, za povlačenje tumora kod djevojčice, može biti imuni odgovor koji tijelo pokreće protiv određenih antigena ili genetskih markera na površinama tumorskih stanica - rekla je, a prenosi Daily mail.

Spomenula je slučaj zabilježen u Japanu 1988. godine. Pacijentu sa rakom bubrega kirurški su uklonili dio tumora, a ostatak se spontano povukao.