Čudo iz kuhinje: Znate li što sve soda bikarbona može očistiti?

soda

Već ste sigurno čuli da se soda bikarbona može koristiti kako bi ublažila simptome žgaravice, osim što se stavlja i u kolače umjesto praška za pecivo. No, jeste li znali da sa sodom bikarbonom možete očistiti jako puno toga? Donosimo popis osnovnih stvari koje se mogu očistiti uz pomoć sode bikarbone. Uz nju se često dodaje ocat ili limun, ali i ona sama pomiješana vodom ima odlično djelovanje kada je u pitanju čišćenje. 

U svojem kućanstvu sodu bikarbonu možete koristiti kako biste uklonili neugodne mirise u frižideru. Ono što trebate učiniti je uzeti malu posudicu u koju ćete usipati sodu bikarbonu i ona će upiti neugodne mirise. 

Sa sodom možete očistiti kućne površine, a najviše one u kuhinji. Također možete učiniti zahrđale metalne umivaonike, mikrovalnu i kuhinjska pomagala. Kako biste očistili ove stvari pomiješajte sodu bikarbonu s malo vode tako da se stvori pasta i time izribajte površine. 

Sodom bikarbonom možete osvježiti ustajali miris spužve za čišćenje. Na spužvu stavite sodu bikarbonu, namočite ju i ostavite da upije sodu. Zatim je operite detergentom. 

Soda je vrlo korisna i za čišćenje tepiha, tapaciranog namještaja pa čak i 'kreveta' vašeg kućnog ljubimca.

Ono što morate učiniti je posipati sodu bikarbonu i ostaviti da stoji barem 15 minuta, a zatim to usisajte usisavačem. Osim ovoga možete ju koristiti za suho pranje dječjih igračaka. 

Smrde vam tenisice? Soda bikarbona je korisna i za to. Prije sljedećeg treninga pospipajte i natapkajte sodu po unutrašnjosti tenisica i neugodni miris će nestati i upit će buduće neugodne mirise, samo ponavljajte postupak jednom tjedno.

Ono za što je još učinkovita soda bikarbona je čišćenje prave srebrnine koja je izgubila boju i sjaj. Napravite pastu tako da sodu bikarbonu pomiješate s malo vode i zatim na papirnati ručnik stavite pastu i pobrišite svoju srebrninu. 

Sodu možete staviti i u kantu za smeće kako se iz nje ne bi širili neugodni mirisi. Ako vam se zapali nešto u kuhinji, po tome pospite sodu bikarbonu kako biste ugasili požar. Soda bikarbona jako je korisna za čišćenje kupaonice, a možete ju koristiti i protiv začepljenja odvoda tako da jednom tjedno uspete jednu četvrtinu čaše i zatim isperete toplom vodom. 

Ako imate kućnog ljubimca koji koristi wc s pijeskom iz kojeg se znaju širiti neugodni mirisi, posipajte ga sodom bikarbonom. Sa sodom može očistiti i dječje bazene na napuhavanje, samo napravite pastu, a ta će pasta pomoći i za otklanjanje nastale plijesni. 

Ako vam ponestane paste za zube, poslužite se sodom bikarbonom koju pospite po četkici za zube.  I za kraj, savjet kako bi vaše cvijeće duže ostalo svježe - dodajte čajnu žlicu sode bikarbone. 

Vecernji.ba