Čudesne kineske crvene datulje - Žižula

Žižula, ljekovita biljka, Ljekovito djelovanje, Anti-kancerogena
Takvi su barem svježi plodovi. Sušena žižula u mnogočemu je sličnija datuljama nego drugom voću. Kako je kora posve zrelog voća potpuno crvena, tako je žižula poznata i kao kineska crvena datulja.
Nedugo nakon što postane potpuno crven, plod se omekša i nabora. Tek tada se može jesti, iako ga mnogi radije beru prije tog posljednjeg stadija. Tada je pulpa hrskava i slatka. U tradicionalnoj kineskoj medicini su se plod, sjemenke i kora žižule koristili za liječenje anksioznosti i nesanice te kako bi se potaknuli apetit ili probava.

Kao i datulja, ona također ima impresivan nutritivni profil. Bogata je energijom, esencijalnim vitaminima i mineralima. Najzanimljivije zdravstvene prednosti žižule uključuju poboljšanje zdravlja kože, čišćenje krvi, jačanje imunološkog sustava, zaštitu jetre, pomoć u gubitku tjelesne težinei povećanju mineralne gustoće kostiju.

10 zdravstvenih učinaka žižule u prehrani

Anti-kancerogena svojstva

Tekućina izvađena iz žižule je pokazala određeni potencijal u inhibiranju razvoja kancerogenih stanica. Analizom DNK dokazano je kako ekstrakt žižule uništava stanice ljudskog tumora, a posebno stanice raka krvi i koštane srži, odnosno leukemije.

Liječenje nesanice

Sjeme žižule sadrži spojeve poznate kao flavonoidi, saponini i polisaharidi. Istraživanja su pokazala da zbog visokog udjela saponina žižula djeluje kao prirodni sedativ i ima umirujući, pa čak i hipnotički učinak na cijeli živčani sustav. Šalica čaja od žižule prije spavanja može pomoći u prirodnom liječenju nesanice.

Smirivanje uma i tijela

No žižula ne smiruje organizam samo dok spavate. Ona je poznata po svom umirujućem djelovanju na um i tijelo te se oduvijek koristi kao prirodni antidepresiv, lijek za anksioznost i stres. Nažalost, trenutno nema istraživanja o učincima ekstrakata sjemena na ljude, ali istraživanja na životinjama su ohrabrujuća.
Poticanje probave

Pire, krema, čaj ili juha od žižulese tradicionalno koriste i za poboljšanje probave. Svakodnevna konzumacija plodova pozitivno utjecati na crijevnu floru i smanjiti izloženost crijevne sluznice toksičnom amonijaku i drugim štetnim spojevima. Ekstrakt žižule je posebno učinkovit i siguran tretman za kronični zatvor te bolesti jetre.

Jačanje imuniteta

Bogata antioksidansima te vitaminima C i A, žižula je idealna hrana za jačanje vašeg imuniteta. S obzirom na to da naša tijela ne mogu samostalno proizvesti vitamin C, važno je da ga unosimo prehranom. Manje od pola šalice svježih plodova žižule ispunit će vaše dnevne potrebe za tim vitaminom.

Liječenje kožnih infekcija i oštećenja

Vitamin C je ključ za zdravu kožu i kosu, a istodobno pomaže u liječenju rana i bržem zarastanju rana. Sok i ekstrakt od žižule koriste se u liječenju brojnih iritacija i upala na koži kao što su psorijaza, ekcem ili akne. Žižula pomaže u sprečavanju pojave bora i ožiljaka te održavanju kože čvrstom i elastičnom, odnosno mlađom.

Pročišćivanje krvi i stabilizacija krvnog tlaka

Saponini i alkaloidi iz plodova žižule su izravno povezani s pročišćavanjem krvi i iskorjenjivanjem štetnih toksina iz tijela. Osim toga, jedna šalica plodova žižule sadrži i obilje kalija. On je neophodan za održavanje zdravog krvnog tlaka, što je vrlo važno za zdravlje srca.

Jačanje kostiju i zubiju

Svakodnevno unošenje dovoljne količine minerala u organizam najbolji je način da ojačate kosti. Žižula sadrži kalcij, fosfor i željezo koji su vrlo važni za zdravlje kostiju. Kako starimo, tako gubimo na gustoći kostiju. Ispijanje soka od žižule može usporiti ili preokrenuti taj "prirodni" proces.

Vitalnost

Već smo spomenuli da je žižula dobar izvor željeza i fosfora. Ako patite od manjka željeza u krvi ili anemije, možete osjetiti slabost u mišićima, probavne smetnje, umor, kognitivnu zbunjenost i nelagodu. Unosom željeza i fosfora možete povećati protok krvi, a time i vlastitu životnu energiju.
Kontroliranje tjelesne težine

Žižula ima vrlo malo kalorija i zavidan udio proteina i vlakana. To je čini izvrsnim međuobrokom, osobito za one koji pokušavaju smršaviti ili očuvati težinu. Žižule su vrlo popularne među fizički aktivnim ljudima. S obzirom na to da potiču apetit, preporučuju se i onima koji žele dobiti na težini.
Potencijalne nuspojave i upozorenja

Ako nemate alergiju na ovo voće, njegova konzumacija za vas neće imati uobičajenih negativnih nuspojava, osobito ako se konzumira u preporučenim količinama. No postoji nekoliko okolnosti u kojima treba razmisliti o tome želite li uključiti žižulu u vašu prehranu:

problemi s plodnošću ili trudnoća;
kronične bolesti i interakcije s lijekovima koji se svakodnevno piju;
dijabetes (žižula može utjecati na smanjivanje šećera u krvi).