Crveno meso je važan izvor vitamina B12

crveno meso, vitamin B12, BIH, meso, prosjek, meso, veterinarska inspekcija

Izvori vitamina B12 u organizmu

Glavni izvori vitamina B12 su: crveno meso i mesni proizvodi, jetra, riba, škampi, školjkaši i jaja te u nešto manjim količinama mlijeko i mliječni proizvodi. Najveća apsorpcija i iskoristivost ovog vitamina upravo je iz crvenog mesa. S obzirom da biljke ne sintetiziraju vitamin B12, za osobe čija prehrana isključuje hranu životinjskog podrijetla postoji rizik od pojave nedostatka vitamina B12. Istraživanja također pokazuju da vegetarijanci imaju snižene količine vitamina B12, što može narušiti opći metabolizam organizma.

Sadržaj vitamina B12 u životinjskim namirnicama ovisi o sposobnosti skladištenja istog. Iz tog razloga namirnice životinjskog podrijetla poput crvenog mesa, sadrže značajno veće količine vitamina B12 nego one biljnog podrijetla, dok voće i povrće ne sadrži vitamin B12.

Važnost vitamina B12 za trudnice i djecu

Dovoljna količina vitamina B12 u organizmu važna je i za zdravlje žena koje planiraju trudnoću te trudnica i dojilja, ali i za razvoj djeteta. Naime, vitamin B12 ima značajnu ulogu u razvoju djece već od trudnoće. Vitamin B12 prolazi kroz posteljicu i na taj način djeluje na razvoj djetetova organizma, a nakon rođenja dijete ga dobiva putem majčina mlijeka. Upravo iz ovog razloga, pravilna prehrana trudnica i dojilja od iznimne je važnosti jer je to ujedno i prehrana djeteta. Unos dovoljne količine najboljih izvora vitamina B12, poput crvenog mesa, nešto je što za vrijeme trudnoće i dojenja ne smijemo zanemariti.

Nedostatak vitamina B12 se može razviti unutar par mjeseci od rođenja, zbog smanjenih zaliha ovog vitamina i unosa istog. Vitamin B12 pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica što mu daje izrazitu važnost u razvoju mozga i neurološkog sustava djeteta. U veće djece simptomi nedostatka ovog vitamina su neadekvatan rast i razvoj te poremećaji pokreta. Temeljem navedenog možemo zaključiti da je vitamin B12 nužan za razvoj našeg organizma, počevši već od samog začeća.

Izvor: vecernji.hr