Crveni luk kao lijek iz prirode

crveni luk, antioksidansi, kvercetin, bolesti srca, moždani udar, ateroskleroza arterija, crveni luk, antioksidativnuantioksidativnu vrijednost, sumporni spojevi, zdravlje prostate, Kvercetin poboljšava, kvercetin, luk, lijek, prirodni lijek
Kvercetin je polifenol iz obitelji flavonoida, tj. antioksidansa. Crveni luk je biljka koja obiluje ovijm nutrijentom. Opće pravilo glasi: Što je luk ljući, ima jači okus i miris, to ima višu ukupnu antioksidativnu vrijednost. To znači da blagi luk nije toliko koristan.

Kvercetin je, između ostalog, pronađen i u crnom vinu, jabukama, citrusnom voću, maslinovom ulju i borovnicama. Spoj je povezan s nižim rizikom od svih vrsta raka, prije svega zbog svojih protuupalnih svojstva. Također je izvrstan lijek za artritis i druge bolesti uzrokovanih upalom.

Kvercetin poboljšava i zdravlje prostate u muškaraca i stoga može biti učinkovito oružje protiv raka prostate. Također se pokazao prirodnim antihistaminikom, dakle smanjuje alergijske reakcije. Istraživanja sugeriraju da kvercetin može pomoći u očuvanju razine dobrog kolesterola (HDL), dok potiskuje razine nezdravog kolesterol (LDL).

Sumporni spojevi nude niz zdravstvenih prednosti koje ne treba ignorirati. Oni su odgovorni i za jedak okus i miris luka, kao i oslobađanje za oči iritantnih plinova. Istovremeno su odgovorni za snažna antimikrobna i antibakterijska svojstva luka. U stvari, luk se može koristiti kao sredstvo za privremeno 'konzerviranje' mesa.

Sumporni spojevi su odavno smatraju hranjivim tvarima za borbu protiv raka. Kao i kvercetin i oni posjeduju protuupalna svojstva. Osim toga, postoje dokazi da spojevi sumpora pronađeni u luku mogu ublažava simptome astme i drugih problema s disanjem.

Sumporni spojevi također mogu pomoći spriječiti zgrušavanje krvi i stoga djeluju kao vrhunski prirodni razrjeđivač krvi. Tako se mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti, visoki krvni tlak, srčani infarkt, moždani udar i arterioskleroze.

Luk je bogat i važnim vitaminima i mineralima

Luk sadrži visoke razine vitamina C, bakra, kalcija, vitamina A i vitamina E. Vitamini A, E i C su izvrsni antioksidansi. Bakar je mineral koji je važan u održavanju zdravlja kostiju i zglobova te može pomoći ženama u sprečavanju osteoporoze. Osim toga, bakar je izvrstan za održavanje čvrstoće kože.

Kao da sve to nije bilo dovoljno, otkrilo se da luk može pomoći u obrani od bolesti crijeva i želuca. Česta konzumacija luka je povezana s nižim rizikom od raka debelog crijeva. Ona je povezana i s nižim rizikom od kolorektalnog karcinoma. Naime, smatra se da potiču rast zdravih bakterija, a sprečava rast štetnih bakterija crijeva.


biljke-kao-lijek.blogspot.nl