Čokolada je zdravija od voća!

čokolada, tlak, zdravlje, hrana, starenje, čokolada, voće, čokolada, čokolada, čokolada, ljubitelji, želja, čokolada, žudnja, skrivanje, čokolada, slatkiši, čokolada, srce, vitkost, sreća, čokolada, tamna čokolada, čokolada, crna čokolada, lijek, cink, imunitet
Istraživanja su pokazala da tamna čokolada ima više za zdravlje blagotvornih antioksidanata od soka od borovnice, brusnice ili ostalog bobičastog voća.

Iako kakao službeno nije voće, znanstvenici tvrde da ne postoje nikakve prepreke da se nađe na popisu tzv. 'super voća'.


Ovu studiju financirao je američki proizvođač čokolade Hershey, no britanski znanstvenici tvrde da nam, iako se vjerojatno radi o marketinškom triku, čokolada ne može naškoditi, piše Daily Mail.

Znanstvenici iz Hersheyjevog centra za zdravlje i nutricionizam usporedili su količinu antioksidanata u borovnicama, brusnicama, šipku i bobicama acia. Analizirana je i razina antioksidanata u 40 grama tamne čokolade, šalici kakaa i vruće čokolade.

Male pločice tamne čokolade nadmašile su sve testirane voćke.
Kakao i tama čokolada među testiranim namirnicama imali su najvišu razinu flavonola, dok je vruća čokolada imala najmanji udio ovog moćnog sastojka koji pegla bore i umanjuje rizik od srčanog udara.

Voditeljica studije dr. Debra Miller smatra da treba gledati izvan makronutricionističkih svojstava čokolade, kao što su veliki udio masti i mali udio proteina te da se treba koncentrirati na mikronutricionistička svojstva omiljene slastice.

Ranije studije su pokazale da samo mali komadić tamne čokolade (6.7 g) dnevno može za trećinu umanjiti rizik od srčanog udara