Cjepivo protiv klamidije prošlo prva sigurnosna testiranja

Cjepivo protiv infekcije spolno prenosivom bolesti klamidjiom trahomatis prošlo je prva sigurnosna testiranja. Riječ je o prvome cjepivu ovog tipa testiranom na ljudima, kazali su britanski znanstvenici.

Stručnjaci kažu da je cjepivo vjerojatno najbolji način u borbi protiv ove bolesti koja, primjerice u Velikoj Britaniji na godišnjoj razini čini gotovo polovicu svih dijagnosticiiranih spolnih infekcija, piše BBC.

No trebat će provesti dodatna testiranja i istraživanja da bi se pokazalo u kolikoj je mjeri cjepivo djelotvorno i kolika doza je potrebna, piše časopis The Lancet Infectious Diseases.

Za to će biti potrebno nekoliko godina pa je u međuvremenu najbolji način da se izbjegne zaraza klamidijom korištenje kondoma.

Što je klamidija trahomatis?

Klamidijska infekcija najraširenija je i po ljudsku plodnost najpogubnija spolno prenosiva bolest. Naziva se i 'tihom epidemijom' jer djeluje 'podmuklo i potiho', najčešće bez uočljivih simptoma, a postaje vidljiva tek pošto se razviju ozbiljne posljedice.

Chlamydia trachomatis (klamidija trahomatis) osim genitalne infekcije može uzrokovati i trahom, bolest oka koja je glavni je uzrok sljepoće u svijetu, te spolno prenosivu bolest lymphogranuloma venereum, proširenu u tropskim i suptropskim zemljama.

Ako se ne liječi antibioticima, klamidija može izazvati ozbiljne komplikacije te rezultirati teškim medicinskim, psihosocijalnim i ekonomskim posljedicama na žene, muškarce, dojenčad i sustav zdravstvene zaštite.

Posljedice kod žena mogu biti izvanmaternična trudnoća, spontani pobačaji ili neplodnost.

 

Zašto nam je potrebno cjepivo?