Čiste ruke - uvjet za zdrav život

Povodom svjetskog dana, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" je podsjetio da je pranje ruku sapunom jedna od najdjelotvornijih i najisplativijih mjera prevencije najvećeg broja bolesti koje se prenose preko prljavih ruku.

Prljave, klicama zagađene ruke imaju ključni značaj u prenošenju uzročnika crijevnih, respiratornih, kožnih bolesti, infekcija oka, kao i bolničkih infekcija, priopćio je institut.

Prema posljednjem populacijskom istraživanju o zdravlju stanovništva Srbije, u zemlji je 2006. godine 73,8 posto odraslih stanovnika redovno pralo ruke, što je značajan porast u odnosu na 2000. godinu kada je to činilo 67,4 posto. Najredovnije su to činili odrasli stanovnici do 35 godina starosti, žene, stanovnici gradskih naselja, Beograda i stanovnici iz kategorije najbogatijih.

Prema podacima Odjeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije, u tijeku 2012. registrirana je 81, a u prvoj polovini 2013. godine 48 epidemija u kojima je put prijenosa bio izravni ili neizravni kontakt.

Zarazne bolesti se mogu prenijeti izravnim kontaktom kada se mikroorganizmi sa oboljelog u bliskom kontaktu prenesu na zdravu osobu ili neizravnim, koji se ostvaruje putem zagađenih (kontaminiranih) predmeta (maramice, ručnici, odjeća, igračke, telefonski aparati, tipkovnice, pribor za jelo, kvake na vratima, baterije za vodu u toaletima, knjige i slično).

U "bolesti prljavih ruku" ubraja se mnoštvo zaraznih oboljenja različitog porekla. Uzročnici "bolesti prljavih ruku˝ su virusi (hepatitis A - zarazna žutica, poliomijelitis - dječja paraliza...), bakterije (trbušni tifus, dizenterija), paraziti (amebna dizenterija, enterobijaza).

Posebno osjetljive uzrasne kategorije su djeca koja nemaju razvijene higijenske navike, stari, kao i osobe smještene u ustanove za mentalno oboljele, podsjetio je institut.

Ove godine, Svjetski dan čistih ruku obilježava se pod sloganom "Snaga je u tvojim rukama!".

Nezavisne novine