Čičimak (Zizyphus jujuba (Z. vulgaris) Rhamnaceae)

čičimak, ljekovita biljka, ljekovita svojstva
Ovo nisko stablo naraste u visinu od šest do osam metara, a često se može vidjeti u mediteranskim područjima. Kora debla je smeđa i puna sitnih napuklina, a grane su trnovite. Listovi čičimaka su ovalni i izbrazdani, a cvjetovi su žućkastozeleni i nalaze se u malim cvatovima. Plod čičimaka je boba u kojoj se nalazi samo jedna koštica.

DIJELOVI ZA UPOTREBU

Plodovi
- Plodovi se beru u rujnu i listopadu i to čim dobiju smeđu boju
- Nakon toga se suše i uklanjaju im se koštice, a sušeni plod se upotrebljava za pripremanje uvaraka i brašna od kojeg se pravi pasta
- Čičimak se može kombinirati s drugim biljkama koje imaju umirujuća svojstva, npr. obični rogač i obični bijeli sljez

SASTOJCI

Meso ploda bogato je sluzima koje imaju umirujući učinak, a sadržava još i flavonoide, saponine, te vitamine A, B i C.

UPOTREBA U LIJEČENJU

Čičimak je jedna od četiri vrste voća koje su iznimno dobre kao lijek protiv bolesti prsnog koša, a ostale tri su datulje, smokve i grožđice. U tradicionalnoj kineskoj medicini čičimak se upotrebljavao za vraćanje snage i otpornosti organizma nakon bolesti, dok je tijelo još u stanju oporavka ili za slučajeve kroničnog umora. Pokazalo se da posjeduje više farmakoloških svojstava: djeluje protiv bakterija, upala, groznica i šećerne bolesti. Vjeruje se da čičimak može prilagoditi reagiranje imunološkog sustava i smanjiti alergijske reakcije. Japanski su znanstvenici pokazali da su triterpenski oligoglikozidi dobiveni iz čičimaka spriječili oslobađanje histamina, posrednika u upalnom procesu.
Čičimak ima i umirujući učinak, pa može pomoći kod nesanice. Otkriveno je da glikozid jujubozid sprječava poticanje aktivnosti u mozgu morskog konjica, što se može pripisati umirujućem djelovanju te biljke. Konzumiranje plodova čičimaka djeluje na smirivanje promuklosti, gubitka glasa, infektivnih upala grla, kašlja i bronhitisa. Svojstvo stezanja stolice i zatvaranja čini ovu biljku vrlo učinkovitim lijekom protiv proljeva, neovisno o tome uzima li se sama ili u kombinaciji s drugim biljkama sličnih svojstava, kao što su rogač i bijeli sljez. Čičimak također može smanjiti znojenje, pa čak i ono koje se pojavljuje u snu.

UZGOJ

Uzgajajte čičimak u dobro dreniranoj, vlažnoj i suhoj zemlji na sunčanom mjestu. Zaštitite biljku od jakih mrazeva. Čičimak se može uzgajati iz sjemena, izbojaka ili reznica.

PRIPREMA I DOZIRANJE

Za unutarnju upotrebu
Za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja, bronhitisa i proljeva
- Uvarak: Stavite 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednu litru vode, kuhajte pola sata, procijedite i pijte prema potrebi
- Pastile: Uzimajte kako je određeno za bolesti grudnog koša ili za smirivanje upale grla

UPOZORENJA

- Ne upotrebljavajte pripravke čičimaka za vrijeme trudnoće i dojenja
- Do sada nisu prijavljene nikakve štetne popratne pojave

prirodnilijekovi.net