Čičak (Arctium lappa (A. majus) Asteraceae)

Čičak, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, korjeni i listovi, Čičak, ljekovita svojstva, ljekovita biljka, ljekovita djelovanja , čisti i jača krv
Drugi nazivi: veliki čičak, komodljika, lopuh, repuh, repušina. Njegove su cvjetne glavice prepune bodljikavih kukica koje se hvataju za odjeću. To svojstvo nadahnulo je izumitelje tzv. velcro načina zakopčavanja odjeće ("na čičak").

DIJELOVI ZA UPOTREBU

Korijenje i listovi
- Naborano sivkasto smeđe korijenje iznutra je bijelo i vrlo je žilavo
- Biljka se bere u srpnju neposredno prije cvatnje
- Korijenje se najčešće upotrebljava za ekstrakte i praškove, a od listova koji su gorkog okusa pripremaju se oparci
- U biljnoj medicini obični čičak se često kombinira s drugim biljkama

SASTOJCI

Korijen biljke sadržava šećere poznate pod imenom inulin, čija se slatkoća može lako uočiti žvakanjem korijena čička. Korijenje još sadržava i antibakterijske i protugljivične sastojke. Listovi sadržavaju arktiopikrin, gorku tvar koja daje biljci kakakterističan okus.

UPOTREBA U LIJEČENJU

U tradicionalnoj medicini korijen čička upotrebljavao se uglavnom za čišćenje krvi, te u liječenju psorijaze i ekcema. Masti od listova nanosile su se na bolne reumatične zglobove. Danas se čičak još uvijek upotrebljava za liječenje bolesti kože. Tako se kreme ili losioni od listova čička propisuju za liječenje ispucale kože, površinskih ozljeda i ugriza kukaca, a korijen se propisuje za unutarnju upotrebu pri pojavi bolesti vezanih za masnu kožu, npr. akni, čireva i sličnih poremećaja.
Korijen ima dijuretička i purgativna svojstva, te pomaže uklanjanju otpadnih tvari iz organizma što ga čini učinkovitim sredstvom za otklanjanje otrova. Pokusi su pokazali da korijen ima antibakterijska i protugljivična svojstva, a osom toga on snizuje razinu šećera u krvi, pa može imati određenu ulogu u liječenju šećerne bolesti. Ekstrakt korijena čička ima estrogenski učinak i može se pokazati vrlo upotrebljivim u liječenju menstrualnih poremećaja.

UZGOJ

Posijte sjeme u proljeće u dio vrta u kojem biljke slobodno rastu. Čičak najbolje uspijeva na neobrađenoj zemlji na sunčanom mjestu.

PRIPREMA I DOZIRANJE

Za unutarnju upotrebu
Za liječenje poremećaja na koži - akni, pjega, čireva i zanoktica
- Oparak: Stavite pet grama listova u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta i pijte dvije šalice na dan
- Kapsule (350 mg korijenova praška): Uzimajte jednu kapsulu s čašom vode tri puta dnevno prije jela

Za vanjsku upotrebu
Za liječenje ekcema, svrbeža, ispucale kože i ugriza kukaca
- Kreme, masti, losioni: Nanosite sukladno uputama proizvođača

UPOZORENJA

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke čička ukoliko patite od proljeva
- Ne uzimajte čičak za vrijeme trudnoće i dojenja
- Nemojte davati čičak djeci mlađoj od petnaest godina
- Do sada nisu prijavljene nikakve štetne popratne pojave

prirodnilijekovi.net