Četiri štetne navike koje pogoršavaju žgaravicu

neugodni plinovi, nadutost,  intolerancija laktoze, adultna hipolaktazija, laktoza, Eliminacijska dijeta, alergija, alergija na hranu, žgaravica, lijek, problemi, žgaravica, lijek, žgaravica, jelo, žvaka, žvakaće gume, žvakanje, žgaravica, žgaravica, lijek, nadutost, smanjuje nadutost, stomak, žgaravica, lijek, žgaravica, lijek, Drevni lijek, žgaravica, žene, rađanje, žgaravica
Ova tegoba muči mnoge, a nastaje kada se želučani sadržaj vrati u jednjak, javlja zadovoljna.hr.

Uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sustavu, a ponekad je jednostavno znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života.

U nastavku pogledajte koje svakodnevne navike pogoršavaju žgaravicu.

1. Jutarnja kava na prazan želudac.

Okidač refluksa najčešće je neka hrana koja opušta sfinkter i zbog toga on ne može blokirati vraćanje želučane kiseline u jednjak. Među namirnicama koje to rade nalaze se pića s velikom količinom kofeina poput kave koju nikako nemojte piti na prazan želudac.

2. Ispijanje alkohola uz cigaretu.

Alkohol i duhan također utječu na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan utjecaj na slinu. Točnije, uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline pa je zbog toga teže neutralizirati kiseline u želucu i natjerati ih da odu iz njega.

3. Prekomjerna konzumacija žvakaćih guma s pepermintom.

Pepermint ima jednak učinak kao i kofein, stoga biste trebali izbjegavati sve što u sebi sadrži ulje peperminta. Čaj, bomboni, razni deserti s okusom peperminta - izbjegnite ih i olakšajte si žgaravicu.

4. Mali noćni zalogaji.

Ako imate žgaravicu, nemojte jesti minimalno dva sata prije odlaska na spavanje i obavezno izbjegavajte jesti u kasne noće sate i potom se vratiti u krevet. Naime, čim legnete želučane kiseline lakše nalaze put do vašeg jednjaka, a ako ste jeli prije spavanja onda će u vašem tijelu započeti proces probave što znači da ćete imati više kiseline u želucu.