Četiri savjeta kako se zaštiti od meduza

meduza

... susreta s tim neobičnim životinjama koje porijeklo vuku još iz pradavnih vremena...

Obratite pažnju na upozorenja prije nego uđete u more Meduze su najčešće udaljene od obale, a one koje se približe iz raznih razloga ljudskoj civilizaciji, obično su bezopasne. No, postoje one vrste koje vas mogu jako ozlijediti, ili čak i usmrtiti, piše symptomfind.

Zato, važno je obratiti pažnju na sve znakove upozorenja na plaži, ili se pak raspitati kod čuvara objekta ili u lokalnoj turističkoj zajednici postoji li opasnost od susreta s otrovnim meduzama.

Izbjegavati "nasukane" meduze

Sve je češća pojava u Hrvatskoj "nasukavanja" meduza na plaže, ili pak nanašanje mrtvih meduza od strane velikih valova. Svakako izbjegavajte susrete s nasukanim meduzama pa čak i ako su mrtve. Često se zna dogoditi da se djeca na plažama igraju s nasukanim meduzama, no to zna završiti pogubno.

Naime, krakovi mrtvih meduza mogu još uvijek biti aktivni i otrovni pa je iz tog razloga preporučljivo ne dodirivati mrtve meduze, a pogotovo pripaziti na djecu kojoj se radoznalost može obiti o glavu.

Nosite zaštitnu odjeću

Naravno da vam nećemo savjetovati da nosite ronilačko odijelo, iako bi to bila vjerojatno odlična zaštita, ali oni koji plivaju "na duge pruge" vrlo dobro znaju da su plivačka odijela, duge majice za plivanje ili plivačke tajice vrlo dobra zaštita od neugodnih susreta s meduzama.

Ukoliko ste na kupanju na mjestu gdje postoji opasnost od susreta s meduzama, a ipak se odvažite ući u more, svakako je preporučljivo korištenje zaštitne odjeće koja bi povećala mogućnost zaštite od potencijalnih teških posljedica dodirivanja krakova meduze.

Korištenje zaštitnih krema

Vjerovali ili ne, postoje kreme koje šitite od meduza, ili čak tjeraju meduze od kupača. Takve kreme i losioni sastoje se od izlučevina ribe Klauna i ostalih vrsta koje su otporne na otrovne krakove meduza. Krema ima funkciju odbijanja meduza na način da meduza prilikom dodirivanja namazanog tijela ne osjeti tijelo pa se krakovima ne zalijepi za njega, već samo prođe dalje i ne ostavi nikakve posljedice na čovjeka.

Krema protiv meduza je odobrena od Svjetske zdravstvene organizacije i sve je raširenija na plažama gdje postoji velika opasnost od najezde meduza.